fbpx

Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a: Besplatno i anonimno testiranje u šest bh. gradova

Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a: Besplatno i anonimno testiranje u šest bh. gradova

Foto: Pixabay

Prvi decembar obilježava se kao Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a. Preciznih podataka o broju oboljelih od ove bolesti u Bosni i Hercegovini nema zato što zaražene osobe, zbog predrasuda i stigmatizacije u društvu, ne traže pomoć na vrijeme.

Kao i brojne druge bolesti, HIV virus najčešće pogađa najranjivije i društveno marginalizirane grupe koje su, nažalost, predmet stigmatizacije i diskriminacije.

Neophodno je uložiti napore da se prevenira širenje HIV virusa, te da se spriječi diskriminacija i stigmatiziranje oboljelih.

Udruženje "Partnerstvo za zdravlje" u saradnji sa Društvom Crvenog krsta/križa BiH organizuje danas u šest gradova besplatno i anonimno savjetovanja i testiranja na virus HIV, te hepatitis B i C.

Iz Udruženja je saopšteno da je akcija testiranja i savjetovanja planirana u Banjaluci, Bijeljini, Trebinju, Sarajevu, Mostaru i Tuzli.

"Pravovremeno testiranje omogućava rano otkrivanje HIV-a, pružajući priliku za ranu intervenciju i liječenje. Testiranjem se smanjuje rizik od transmisije infekcije, te ima ključnu ulogu u zaustavljanju širenja ovog virusa. Osobe koje saznaju za svoj HIV status mogu početi liječenje i brinuti o svom zdravlju, čime se povećava uspješnost terapije", ističe se u saopštenju.

U Sarajevu je testiranje planirano u tri tržna centra - "Importane", "SCC" i "Alti" od 10.00 do 17.00 sati, u Mostaru na dvije lokacije - u Zavodu za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona od 10.00 do 14.00 i u Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH u "Mepas mol" od 9.00 do 16.00 sati, te u Tuzli u tržnom centru "Omega" od 10.00 do 14.00 sati.

Testiranje će biti obavljeno u Banjaluci u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske od 15.00 do 20.00 sati, u Bijeljini na Klinici za infektivne bolesti VCT savjetovalište od 7.00 do 15.00 i od 18.00 do 21.00 sat, a u Trebinju u Institutu za javno zdravstvo Srpske VCT savjetovalište od 9.00 do 15.00 sati.

BHRT/Agencije