fbpx

Svjetska banka ne plaća dugove?

765 430 a61098232ac496aedc32f549ebec246b

Već mjesecima u "Željeznicama Republike Srpske" očekuju prvu tranšu kredita Svjetske banke u iznosu od 20 miliona evra kako bi bili isplaćeni dugovi prema radnicima po osnovu pravosnažnih presuda i kako bi se krenulo u restrukturisanje preduzeća. Novca još uvijek nema, a nezadovoljstvo radnika koji su nedavno održali štrajk upozorenja, svakodnevno raste.

Već mjesecima u "Željeznicama Republike Srpske" tvrde da prva tranša kredita samo što nije. Međutim iz mjeseca u mjesec novac nikako da stigne na račune ovog javnog preduzeća. U posljednjoj izjavi generalni direktor kaže da novac očekuje do kraja oktobra i da će njime biti isplaćeni radnici i dugovi prema Poreskoj upravi.

"Očekujemo da će taj novac do kraja mjeseca biti raspoloživ. Prva tranša iznosi 20 miliona evra, a postoji mogućnost da se ona poveća na 26 miliona, ali to zavisi od ocjene Svjetske banke da li smo ispunili određene kriterijume. Po našem mišljenju jesmo", rekao je za portal "Capital" Dragan Savanović.

U sindikatu upozoravaju da se rokovi za isplatu dugovanja prema radnicima konstantno produžavaju. Predstavnicima radnika je sporno i što još uvijek nije usaglašen i potpisan kolektivni ugovor.

Iz Uprave kažu da im je cilj da do Nove godine broj radnika smanje za 40 i tada će ukupan broj zaposlenih iznositi 2 i po hiljade. Iz sindikata su više puta upozoravali da se restrukturisanje ne dešava onako kako su tražili i da u "Željeznicama Srpske" uskoro neće imati ko da radi jer su kroz dobrovoljni odlazak, preduzeće u najvećoj mjeri napustili skretničari, otpravnici, varioci i mašinovođe.

(BN)