fbpx

“Svih 700 kilograma narkotika je fotografisano i spaljeno”

4spaljeno

SrpskaInfo je u posjedu zapisnika i fotografija sa spaljivanja 700 kilograma narkotika zaplijenjenih u policijskim akcijama u proteklih pet godina na području BiH!

Prema ovim dokumentima, kompletnu akciju od utovara, transporta pa do konačnog spaljivanja više stotina kilograma kokaina, heroina, amfetamina, marihuane, odnosno skanka u pećima RiTE Gacko pratila je petočlana Komisija Savjeta ministara BiH na čelu sa Ognjenom Zekićem, koji je bio predsjednik.

Komisija za uništavanje opojnih droga BiH bila je sastavljena od službenika ministarstava pravde, finansija i bezbjednosti BiH, koji su fotografisali svaki detalj uništavanja droga.

Podsjetimo, prašina oko čitavog slučaja se digla nakon što je dan kasnije u krugu preduzeća RiTE Gacko pronađeno par pakovanja različitih vrsta droge u ukupnoj količini od 346 grama.

– Svih 700 kilograma narkotika je uništeno i sve je urađeno u skladu sa zakonom – izjavio je predsjednik Komisije za uništavanje opojnih droga Ognjen Zekić dodavši kako stoji iza kompletnog saopštenja koje je Ministarstvo bezbjednosti BiH objavilo nakon spaljivanja narkotika.

U saopštenju se, između ostalog, navodi da je spaljeno više od 700 kilograma droga, najviše marihuane, te amfetamina, kokaina, heroina i sintetičkih droga.

– Akcija na prikupljanju narkotika trajala je tri mjeseca, a ulična vrijednost uništenih narkotika procijenjena je na oko 7 miliona maraka – navedeno je u saopštenju Ministarstva bezbjednosti BiH nakon uništavanja narkotika.

Prema dokumentaciji, koja je u posjedu SrpskaInfo, 700 kilograma narkotika koji su bili predmet uništavanja su iz pravosnažnih presuda Suda BiH, Vrhovnog suda Federacije BiH, kantonalnih sudova u Sarajevu i Novom Travniku, te opštinskih sudova u Kaknju, Tešnju, Bugojnu, Velikoj Kladuši, Zenici, Kiseljaku, Cazinu i Bosanskoj Krupi.

Osim petočlane Komisije, akciju uništavanja pratila su četvorica službenika SIPA, kao i pripadnici Jedinice za specijalnu podršku SIPA, te trojica radnika RiTE Gacko.

Droga je nakon pregleda i vaganja bila zapakovana u 161 plastičnu vreću i kutiju, koje su zapečaćene plastičnim plombama i numerisane.

– Transport droge izvršili su pripadnici SIPA, a članovi Komisije za uništavanje opojnih droga su izvršili uvid u nepovredivost vreća i kutija u koje je bila zapakovana droga – navodi se u izvještaju Komisije čime se u potpunosti negira bilo kakva veza sa drogom koja je u krugu preduzeća RiTE Gacko pronađena dan kasnije.

Prilikom preuzimanja droge, navodi se u izvještaju Komisije, vještaci Centra za forenzičku i informatičku podršku Federalne uprave policije su, prema zahtjevu članova Komisije, obavili preliminarna testiranja, te izuzeli uzorke radi vještačenja.

Upravo vještačenje koje je izvršeno na zahtjev Komisije, a prije transporta droge iz Federalne uprave policije u RiTE Gacko moglo bi biti od velikog značaja, jer će se ti rezultati uporediti sa vještačenjem sporne droge koja je pronađena dan poslije u krugu preduzeća.

Mektić: Pronađeno nema veze sa uništenim

Dok ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač navodi da će se uzeti izjave od članova pomenute Komisije, njegov kolega i ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić kako kaže, energično odbija da se radi o drogi koja je trebala biti spaljena u pećima RiTE Gacko.

– Nemoguće je da se tako nešto dogodi zbog procedure. Prvo se droga pakuje u određene kese, a tokom transporta dovozi se bukvalno do dimnjaka. Uništavanje prate jasni i precizni zapisnici, a samo sa ovog uništavanja napravljena je dokumentacija sa 160 fotografija. Dakle, ako želimo što prije doći do istine, ta droga koja je pronađena pored nekih kontejnera može se poslati na vještačenja u Centar za forenzipka ispitivanja i vještačenja MUP FBiH ili da se izvrši uvidu u fotodokumentaciju koja je u SIPA – objasnio je Mektić.

Dodaje kako ni količina, odnosno pakovanja koja su pronađena, ne odgovaraju pakovanjima koja su uništavana.

– Sumnjam u čitavu ovu priču, a kao što sam rekao, ukoliko se želi utvrditi istina to se može učiniti za pola sata – zaključio je Mektić.

(Srpskainfo)