fbpx

Svečano otvoreni 15. susreti Banjalučana "Vezeni most 2018"

6

Intoniranjem “Ode radosti” i koncertom “Od Baha do sevdaha” u petak su u velikoj sali Kulturnog centra Banski dvor svečano otvoreni 15. susreti Banjalučana "Vezeni most 2018".

Autor: Impuls

U izložbenom salonu Banskog dvora, kao i ranijih godina otvorena je kolektivna izložba banjalučkih slikara i umjetnika, (Nebojša Bosnić, Alija Sarač, Branko Babić, Sonja Bikić, Vladislav Dacešin, Sabaheta Hadžikadić, Ljubica Janjetović, Biljana Gavranović), pod motom “Gradimo mir zajedno”, koja je prethodila svečanom otvaranju ove manifestacije. U ime organizatora, Zajednice udruženja građana Banje Luke, rečeno je da je Banja Luka grad koji je uvijek njegovao multietničnost, multikulturalnost, te da je cilj manifestacije okupljanje Banjalučana koji su napustili taj grad i onih koji su ostali, kao i da doprinese suživotu onakvom kakav je Banja Luka imala do 1992. godine.

Predsjednik Saveza Banjalučana u Švedskoj, Mirsad Filipović, naglasio je da uz veliki trud ova manifestacija nastavlja da postoji i živi. Okupljenima na svečanom otvaranju obratio se i šef Kluba poslanika koalicije „Domovina” u Narodnoj skupštini RS, Admir Čavka, koji je pozvao Banjalučane u dijaspori da uče svoju djecu da vole svoj grad na Vrbasu. „Niko ne voli Banju Luku više od nas Banjalučana“ – rekao je Čavka.

Inače, u kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupio je orkestar Zdravka Ćosića. Programom manifestacije, narednih dana, osim kulturnih i sporskih dešavanja, planirani su i „Dijalog za budućnost“, razgovori predstavnika banjalučkih vlasti i dijaspore.Programom je predviđeno i predstavljanje poznatog banjalučkog brenda, vrbaskog dajak čamca.

Među kulturnim dešavanjima najavljena je i izložba slika iz fundusa galerije „Preporod“ iz Zenice "Stara Bosna", polaganje cvijeća na spomen-ploču banjalučkoj pjesnikinji Nasihi Kapidžić-Hadžić, književno veče „Vezeni most“, a zadnjeg dana i "Veče sevdaha“.

1

3

4

5

7

8