fbpx

Sve više građana izdaje stan na dan

1kupovina stana

Nezaposlenost u Republici Srpskoj primorala je veliki broj građana da se okrenu “privatnom ugostiteljstvu”, odnosno da tokom godine svoje stanove izdaju turistima i drugima koji traže smještaj za kratak period.

To im od prošle godine omogućava i novi Zakon o ugostiteljstvu kojim je propisano da pojedine vrste ugostiteljskih usluga može pružati i fizičko lice koje nije registrovano kao preduzetnik. Ipak, porez moraju da plate, što ne prestaju da negoduju, jer su mišljenja da, svako ima pravo da pod svojim krovom “ugosti” koga želi.

Upravo tako razmišlja i 37-godišnja Banjalučanka A. R. koja već petu godinu zaredom oko novogodišnjih praznika izdaje svoju garsonjeru turistima, i kako kaže, sa tim novcem uspije da plati sve račune za dva mjeseca.

– Prijatelji i ja dosjetili smo se da na taj način zaradimo nekoliko stotina evra, a tih dana se udružujemo i prespavamo kod jednog od nas, i novac podijelimo. Ove godine sam tokom tri novogodišnja dana izdala svoju garsonjeru na tri dana i zaradila 150 evra. S obzirom na to da radim za 700 KM u jednoj medijskoj kući, i sa tim jedva platim stanarinu i hranu za cijeli mesec, to mi je taman poslužilo da platim struju za nekoliko nagomilanih računa – ispričala nam je ova Banjalučanka.

Ona je istakla da joj ne pada na pamet da prijavljuje ovaj svoj dodatni “biznis”, te da će se i dalje držati svojih internih pretraga onih kojima je smještaj potreban.

– Ne daju nam da dišemo, nisu nam obezbijedili pristojne plate pa još žele i dio novca od tog sitnog priliva sa kojima plaćamo račune – ogorčena je naša sagovornica.

Inače, oni koji se bave ugostiteljskom djelatnošću “stan na dan” imaju obavezu da ugovor o pružanju usluga dostave Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge radi njegovog evidentiranja, napominju iz Inspektorata.

Poreski obveznici koji izdaju “stan na dan” dužni su da plate porez na ostali dohodak u iznosu od 10 odsto na ostvareni dohodak, rekli su u Poreskoj upravi RS.

– Zakonom o boravišnoj taksi RS propisano je da ugostitelji koji pružaju usluge smještaja u apartmanu, kući za odmor i sobi za iznajmljivanje plaćaju godišnji paušalni iznos boravišne takse za svaki krevet u objektu. Paušalni iznos boravišne takse za usluge smještaja u apartmanu, kući ili sobi određuje se u rasponu od 15 do 30 KM za svaki krevet na godišnjem nivou – naglašavaju u Poreskoj upravi.

Kontrola

Republička tržišna inspekcija proteklih dana izvršila je 106 kontrola u vezi sa izdavanjem soba i apartmana po principu “stan na dan”, gdje je utvrđeno da su 54 subjekta registrovana za obavljanje te djelatnosti, a za 16 njih je ostavljen rok za registraciju.

– Nakon sprovedenog nadzora 24 stranke su u potpunosti odustale od iznajmljivanja, dok je u 12 slučajeva utvrđeno da brojevi navedeni u oglasima nisu aktivni i da posredstvom njih nije moguće rezervisati apartman – poručili su iz Inspektorata.

(Večernje novosti)