fbpx

Sve veći računi: Svake godine neka od komunalnih usluga poskupi

3racuni za struju

Zbog poskupljenja komunalnih usluga Banjalučani za račune izdvajaju za polovinu više novca nego što su izdvajali prije nekoliko godina.

Gotovo da ne prođe godina, a da neka od komunalnih usluga ne poskupi i tim poveća mjesečna izdvajanja za račune. U posljednjih šest godina u Banjaluci je poskupilo gotovo sve. Struja, smeće, grijanje, kablovska pa čak i usluga održavanje stambenih zgrada.

Iako su poskupljenja uglavnom bezazlena, pa usluge poskupe tek za koji pfening, na kraju mjeseca se sve i te kako osjeti.

Tim povodom, „EuroBlic“ je proverio koliko su poskupili računi i kako se građani bore sa tim. Primjer je prosječan stan od 45 metara kvadratnih i računi koje stanari plaćaju posljednjih šest godina.

– Sve je skuplje i samo se pitam dokle će. Kad sam doselila u ovaj stan, računi su mi ukupno iznosili oko 120 KM, zajedno sa kablovskom i održavanjem zgrade, sada je to oko 180, zimi i 200 KM – kaže Anita V.

Odvoz smeća koštao je oko tri KM, sada je više od šest. Kablovsku je, priča dok pokazuje račune, nekada plaćala devet maraka, a sada se cifra popela na 20 KM, tako što je svakih nekoliko mjeseci račun bio veći za marku ili dvije, pod izgovorom da su skuplja autorska prava.

– Poskupila je i struja, stalno po malo, a i grijanje mi je skuplje za oko 15 KM. Za čišćenje i održavanje stubišta, ranije sam plaćala pet KM, a sada kad smo registrovali Zajednicu etažnih vlasnika, za stan ove veličine plaćam 25 KM. Što znači da su ljudi sa većim stanovima sa pet, prešli na 45 KM mjesečno. Ako svemu dodamo još račune za internet i telefon, nema nas nigdje – dodaje ona.

Poskupljenja bi bila opravdana, priča Anita, da struje ne nestaje često, da se slika na TV ne pokvari čim vani grmi i da se zimi ne smrzava u stanu, iako redovno tokom cijele godine daje 70 KM za grijanje.

Da rastu samo cijene, a ne i kvalitet usluga saglasna je i Murisa Marić iz pokreta potrošača „DON“, dodajući da usluga još nije dosegla taj nivo poskupljenja i ta je tako u svim gradovima Republike Srpske.

– Svake godine neka firma poskupi svoju uslugu, ne obraćajući pažnju na plate i penzije građana koji to ne mogu plaćati. Postoji preko dva miliona komunalnih tužbi koje se nalaze po sudovima i one su pokazatelj koliko je slaba platežna moći i koliko je teško naplatiti te usluge – kaže Marićeva.

Dodaje da postoje sela u kojima je struja toliko loša da im se stalno kvare kućanski aparati, ali da i oni redovno dobijaju račune za struju, i to sve sa novim, većim brojkama.

Građani se pitaju u čijem je interesu stalno „poturanje“ novih ugovora, ko to ne brine za standard i dokle će rasti samo cijena, a kvalitet ostati isti. Dok se građani bore da im cijela plata i penzija ne ode na račune u preduzećima objašnjavaju da mnoge stvari utiču na cijenu usluga. Ove godine su to akcize, ranije je bilo privatizovanje preduzeća, ali i neki drugi porez zbog koga je moralo doći do poskupljenja.

Dugovi premaše primanja

Marićeva kaže da se nedavno susrela sa penzionerom koji ima penziju od 460 KM, a tuže ga „ZEV“, „Toplana“ i „Elektrodistribucija“ jer nije plaćao račune.

– Svi oni će novac skidati sa penzije dok se dug ne otplati. To je za njega opterećnje, jer će mu od svega ostati 100 KM. On sa tih 100 KM mora dalje redovno da plaća nove račune što je nemoguće. To je realni pokazatelj stanja gdje živimo i šta će nam se desiti. Urušićemo kompletan sistem zbog poskupljenja, jer ovo se ne može izdržati – objasnila je Marićeva.

(EuroBlic)