fbpx

Svaki 33. stanovnik Republike Srpske ne zna da čita i piše

Svaki 33. stanovnik Republike Srpske ne zna da čita i piše

Foto: Ringier

Čak 34.928 stanovnika Republike Srpske, starijih od 10 godina, nepismeno je ili, kako preciziraju statističari, nisu u stanju da napišu ili pročitaju kratak jednostavan tekst.

Podaci su to Republičkog zavoda za statistiku RS, zasnovani na rezultatima popisa iz 2013. godine.

Prema tim rezultatima koji su, doduše, stari 10 godina, u Srpskoj je nepismeno 3,3 odsto stanovnika, dok je na nivou BiH taj procenat 2,8 odsto, što je 14 puta više od standarda UNESCO, po kojem broj nepismenih u jednoj državi ne bi trebalo da prelazi 0,2 posto.

U BiH je šest puta više nepismenih žena nego nepismenih muškaraca.

Kada su u pitanju mladi nepismeni ljudi, među njima je najviše pripadnika marginalizovanih grupa, poput Roma.

Zanimljivo je da nepismenih ima i u Banjaluci, i to ne malo. Čak 3.503 Banjalučana, starijih od 10 godina, na popisu 2013. se izjasnilo da ne znaju pisati i čitati.

Među nepismenima u najvećem gradu Srpske je 509 muškaraca i čak 2.994 žena, mahom starijih baka.

Istina, radi se o podacima starim 10 godina, a u međuvremenu se mnogo toga promijenilo. Pitanje je da li danas imamo procentualno više ili manje nepismenog svijeta, jer su mnogi, mahom mlađi i obrazovaniji ljudi napustili BiH.

Kako je ranije pisao portal Srpskainfo, neki od stanovnika Republike Srpske, koji ne znaju slova, uspjeli su da polože vozački ispit, uključujući i testove, koji se polažu pismeno.

Naravno, radi se o korupciji i organizovanom kriminalu, jer on koji su do vozačke dolazili “preko veze”, a među kojima su i nepismeni kandidati, to su platili i do 4.000 KM.

Srpska info