fbpx

Svake godine manje prvačića, za tri godine izgubili 40 razreda

Djeca ucenici

Za tri posljednje godine, Srpska je izgubila više od 40 razreda prvačića. U prvi razred osnovne škole u RS konstantno se, od školske 2015/16. godine, upisuje manje učenika.

Tako je u jesen 2015. godine u školu krenulo 10.660 prvačića, dok je ove godine upisano čak 1.060 učenika manje. Prošle godine, prvi put smo imali manje od 10.000 đaka prvaka u školama Srpske.

Demografi kažu da je takav bilans zabrinjavajući, ali i realan, jer je posljedica dugogodišnjeg trenda smanjenja broja rođenih u Srpskoj.

– Prošle godine imali smo 9.339 rođenih, što znači da bi za nekoliko godina trebalo da imamo toliko prvačića, a to je manje nego sada. Sa druge strane, podatak da je ove godine upisano 9.600 novih učenika je dobar, jer smo imali otprilike toliko i rođene dece u generaciji koja sada kreće u školu. To pokazuje da nije bilo velikog osipanja djece zbog migracija, što je pozitivno iznenađenje – kaže demograf Stevo Pašalić.

On podsjeća da Srpsku već duže od decenije opterećuje loša demografija. Od 2002. godine, tako, u RS nije bilo pozitivnog prirodnog priraštaja.

– Prošla su vremena kada smo imali po 14-15 hiljada rođenih godišnje – kaže Pašalić, ističući da je više rađanja bilo i u vrijeme rata.

Po podacima Ministarstva prosvjete i kulture RS, ove godine je u prvi razred osnovne škole upisano 9.600 učenika. Najviše prvačića imaće Osnovna škola „Branko Radičević“ u Banjaluci – 222 učenika, a najmanje osnovne škole “Josif Pančić“ Kozica-Oštra Luka i “Sveti Sava“ Trnovo – po dva učenika. U čak 77 područnih odjeljenja nije upisan nijedan učenik za novu školsku godinu.

SrpskaInfo