fbpx

Susret Salmana i Kašogijevog sina

5kašogi

Slučaj ubijenog novinara "Vašington posta" se ne stišava. Vest koja je obišla svet u stvari je fotografija rukovanja Kašogijevog sina i saudijskog princa.

Na fotografiji koju je objavila državna saudijska novinska agencija SPA, s leve strane stoji sin ubijenog novinara saudijskog porekla, Salah Kašogi, a desne saudijski princ prestolonaslednik Muhamed bin Salman, nezvanično naručilac ubistva Džamala Kašogija.

Ista agencija koja je objavila fotografiju u šturom saopštenju navela je da je princ primio porodicu Kašogi, podsećajući da su saudijski kralj i njegov "omiljeni sin", kako su strani mediji nazvali princa izrazili prethodno saučešće u vezi smrti poznatog novinara inače oštrog kritičara saudijske kraljevske porodice. 

Fotografija o kojoj je reč na jedno mesto stavila je ožalošćenog i mogućeg naručioca ubistva, budući da se svakog dana pojavljuju nove informacije u vezi brutalnog ubistva novinara u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, u koji je Kašogi ušao 2. oktobra i iz njega živ nije izašao. 

Nakon dvonedeljnog ćutanja i poricanja da ima bilo kakve veze s nestankom Kašogija i kada je već postalo očigledno da se ne može govoriti o tome da je Kašogi živ, zvanični Rijad je priznao da se nešto dogodilo. 

5kašogi 1

To nešto otkrila je turska istraga čije detalje su mediji objavili i pre nego što ih je turski predsednik juče javno izneo pred parlamentom. Prema onome što se saznalo, u Istanbul su, na dan kada je Kašogi ušao u konzulat, stigli i saudijski specijalci s ciljem da "obrade" Kašogija. Po svim verzijama događaja nešto je krenulo naopako i Kašogi je zadavljen, po nekim verzijama i raskomadan, a telo mu je zamotano u tepih i izneseno iz konzulata. 

Saudijski specijalci napustili su isto veče Istanbul, a poslednji je to učinio onaj koji se prerušio u Kašogija i tako napustio ambasadu zavaravajući tako javnost da je Kašogi živ. 

Erdogan je to ubistvo nazvao gnusnim, dodavpi da je sve bilo veoma dobro isplanirano. 

Prema pisanju brojnih medija, koji se pozivaju na svoje izvore, svi "pipci" vode upravo do mladog princa, koji je pre izvesnog vremena došao u žižu javnosti kada je izveo mini državni udar kada je naredio hapšenje ostalih prinčeva i saudijskih biznismena. 

Saudijska Arabija je saopštila da su obaveštajjci koji su učestvovali u akciji likvidacije Kašogija uhapšeni, kao i da je reč o neovlašćenoj akciji. Ali, čini se da im malo ko veruje da mladi princ i kralj baš ništa nisu znali. Svetski zvaničnici su zato juča jasno stavili do znanja, a to je da nedostaje ključni momenat u celoj priči - ko je naredio ubistvo. A na to pitanje, kako kažu, moraće da odgovori baš Saudijska Arabija.

Izvor: Agencije