fbpx

Sumnje na zloupotrebu javnih nabavki u slučaju ''Vode Srpske''

Sumnje na zloupotrebu javnih nabavki u slučaju ''Vode Srpske''

Foto: BHRT

Javne nabavke u Bosni i Hercegovini, pored nepravilnosti, izvor su i brojnih nelogičnosti. Tako je u Bijeljini, Javna ustanova "Vode Srpske" iznajmila prostor od svoje zaposlene. Iako je riječ o naizgled paradoksalnoj situaciji, Zakon o javnim nabavkama ne poznaje zabrane u ovom slučaju i sve je urađeno po zakonu, kažu iz ove javne ustanove.

JU “Vode Srpske” u naredne tri godine iznajmljivaće poslovni prostor za jedno od Odjeljenja ove ustanove od svoje zaposlene. Naime, radnica ove ustanove i fizičko lice jedini su dostavili ponudu za zakup poslovnog prostora. Ovo su za BHRT potvrdili u JU “Vode Srpske” ističući da to što je zaposlena u ovoj ustanovi nije eliminatorni faktor za prijavu na javni poziv.

S obzirom da u tekstu Javnog poziva nisu postavljena nikakva ograničenja u pogledu lica koja mogu učestvovati u predmetnom javnom pozivu te da je isti bio javan i transparentan i sproveden po propisima koji regulišu ovu oblast, ugovorni organ nije uočio ograničenja za zaključenje predmetnog ugovora”

Zakupi poslovnih prostorija su izuzeti iz Zakona o javnim nabavkama, što je standard i u EU, ali zakon treba mijenjati, smatra novinar Darko Momić.

DARKO MOMIĆ, novinar portala "Kapital"

"Zakon o javnim nabavkama je odavno zero, ne za izmjene, nego za donošenje potpuno novog. Oni koji su najviše uticali na donošenje tog zakona, strani faktor, čudi me što sad ne iskoriste moć i uticaj da utiču na domaće zakonodavce da donesu izmjene tog zakona."

Nedovoljno uređen sektor javnih nabavki indikator je neuređenog društva, smatra sociolog Drago Vuković.

DRAGO VUKOVIĆ, sociolog

"Zakonski može da bude ok, ali je pitanje morala, pitanje mjere. Zakon ne može da podvede sva načela i sve moralne norme i sve običajne norme. Ovdje je po meni glavni razlog što mi imamo neuređeno društvo, društvo u tranziciji i mi nemamo izgrađen taj vrednosni sistem."

Rješenje je u donošenju novog zakona, smatraju poznavaoci prilika.

"Zakon o javnim nabavkama u ovom trenutku je prevaziđen. Veliki iskorak je učinjen kada je uvedena elektronska aukcija u postupcima javnih nabavki, ali to je samo jedan od koraka.“

U izvještaju Evropske komisije o napretku BiH za prošlu godinu navedeno je da BiH ima određeni nivo pripremljenosti u oblasti javnih nabavki, te da je postignut je ograničeni napredak i doneseni podzakonski akti za sprovođenje izmijenjenog Zakona o javnim nabavkama.

BHRT