fbpx

Sukob policije i demonstranata na protestima u Parizu, 20 uhapšenih

5frka

Francuska policija sukobila se sa demonstrantima u Parizu, nakon što su sindikati, nezadovoljni smanjenjem plata u javnom sektoru i politikom reforme predsjednika Emmanuela Macrona, apelovali na radnike da prekinu sa radom i pridruže se protestima širom zemlje.

Ovo je treći put da radnički sindikati pozivaju na proteste i štrajk na ovaj način od kada je Macron počeo svoj petogodišnji mandat u maju 2017. godine.
 
RT je prikazao snimke na kojima se vidi kako policija napada demonstrante palicama u centru Pariza, ispaljuje šok-bombe i suzavac. Neki demonstranti uništili su dvije prodavnice i autobusku stanicu.
 
Policija je saopštila da je 20 demonstranata uhapšeno, a na ulice Pariza izašlo je 15.000 ljudi.
 
U današnjim protestima učestvuju svi veliki radnički sindikati, kao i više manjih u 140 gradova, malih mjesta i sela širom Francuske.
 
Međutim, Macron do sada ne pokazuje znake popuštanja.
 
Sindikati su uputili apel poštanskim radnicima, kontrolorima leta, nastavnicima u državnim školama i radnicima javne uprave da napuste svoja radna mjesta i pridruže se marševima i osude eroziju potrošačke moći i javnih usluga pod vlašću Macrona.
 
Francuska elektromreža RTE saopštila je da je zbog štrajka smanjena isporuka električne energije za dva gigavata jer je nekoliko nuklearnih reaktora, kojima upravlja državna služba EDF, moralo da smanji proizvodnju, takođe, zbog štrajka. Oko 15,5 posto radnika EDF-a učestvuje u štrajku.
 
U Francuskoj radi oko 5,7 miliona ljudi u vladinoj administraciji, državnim agencijama, školama i bolnicama.

https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=PSTEMrYCF4c

(Srna)