fbpx

Šugom u BiH zaraženo oko 1.000 ljudi

20171227161323 457924

Radovan Bratić, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS, istiže da se svrab, šuga (scabies) dovodi u vezu sa lošim socijalno-ekonomskim uslovima življenja i niskim nivoom zdravstvene prosvijećenosti stanovništva.

Da šuga (scabies) još nije iskorijenjena govori podatak da je u RS pet osoba zaraženih ovim nesnosnim svrabom registrovano u decembru, a od početka godine bilo ih je 209.

Situacija je mnogo alarmantnija u FBiH, u kojoj je za prvih 11 mjeseci od ove bolesti oboljelo čak četiri puta više osoba nego u RS, pa je ukupno u svim kantonima u prvih 11 mjeseci evidentirano 819 oboljelih.

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo, samo u novembru bio je 131 slučaj oboljelih od šuge, od čega najviše u Kantonu Sarajevo – i to njih 41.

Radovan Bratić, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS, istiže da se svrab, šuga (scabies) dovodi u vezu sa lošim socijalno-ekonomskim uslovima življenja i niskim nivoom zdravstvene prosvijećenosti stanovništva.

Upravo zbog toga šuga se javlja kod siromašnih i zapuštenih osoba, a širi se brzo i to kontaktom sa zaražene osobe na drugu osobu.

“Šuga se efikasno liječi. Međutim, neblagovremeno i nepravilno liječenje može dovesti do sekundarne, odnosno naknadne infekcije s određenim posljedicama”, rekao je Bratić.

Dodao je da je zbog toga potrebno preduzeti mjere u smislu povećanja opšteg životnog standarda, te mjere zdravstvene službe.

Te mjere su, kako ističe, zdravstveno vaspitanje i pojačavanje opšte i lične higijene.

Pored toga potreban je pojačan inspekcijski nadzor u školama, vrtićima, đačkim i studentskim domovima, zatim staračkim domovima, bolnicama i drugim kolektivnim centrima, kao i u domaćinstvima.

Ljekari upozoravaju da se šuga prepoznaje po crvenilu, svrabu i perutanju kože, a najviše i najbrže se širi u kolektivu, naročito među djecom u školama i vrtićima jer su oni najugroženiji zbog slabijeg imuniteta.

Svrab se uglavnom javlja između prstiju, na zglobovima, dlanovima, laktovima, tabanima, stomaku, grudima i posebno je izražen noću.

Zbog svega je najvažnija mjera lična higijena, pošto se bolest brzo prenosi dodirom, poljupcem, te korištenjem čaše, peškira ili odjeće zaražene osobe, a prenosi se i seksualnim putem. Potrebno je što češće prozračivati prostorije, mijenjati posteljinu te veš prati na visokoj temperaturi.

Uzrok parazit šugarac

Šuga je zarazna infekcija kože uzrokovana parazitom koji se zove šugarac (Sarcoptes scabiei), koji se jedva vidi golim okom. Šugarac živi u koži domaćina, uzrokujući intenzivni alergijski svrab, naročito noću, jer ovaj parazit voli toplotu i tada se brže razvija. Ženka buši hodnike u površinskim slojevima kože, u koje polaže jajašca. Mlade grinje pužu po koži i razvijaju se, a po izlasku odraslih parazita na površinu mužjaci ugibaju, a ženke polažu nova jajašca.

Nezavisne