fbpx

Sudije i tužioci preuzimaju dužnost, provjera imovine tek sljedeće godine

Sudije i tužioci preuzimaju dužnost, provjera imovine tek sljedeće godine

Foto: Nezavisne

Ukoliko i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH potvrdi izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) BiH, sudije i tužioci koji su imenovani preuzeće dužnost iako njihova imovina neće biti provjerena.

"Sve osobe imenovane od 23. marta 2024. godine do 28. februara 2025. godine mogu stupiti na funkciju, a provjera njihovih izvještaja o imovini i interesima će se izvršiti nakon uspostavljanja odjela za sprovođenje postupka po izvještajima. Ako ishod provjere bude negativan, pokrenuće se disciplinski postupak u skladu sa pravilima", navodi se u izmjenama i dopunama Zakona o VSTS-u koji su usvojili poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Podsjećanja radi, izmjene Zakona o VSTS BiH usvojene su pod pritiskom Evropske unije i bile su jedan od uslova za otvaranje pregovora BiH sa EU.

Tim izmjenama, između ostalog, osniva se odjel za sprovođenje postupaka po izvještajima o imovini sudija i tužilaca, i precizirano je da sudije i tužioci koje imenuje VSTS BiH dužnost mogu preuzeti tek nakon što te provjere budu sprovedene.

Prvobitno, rok za osnivanje tog odjela bio je decembar prošle godine, ali je onda pomjeren na 23. mart ove godine, međutim do danas taj odjel nije formiran.

U izmjenama i dopunama Zakona o VSTS BiH koji su u utorak usvojili poslanici taj rok pomjeren je na 28. februar.

S obzirom na to da odjel nije uspostavljen u predviđenom roku i da imovina sudija i tužilaca nije mogla biti provjerena, sudije i tužioci koje je Visoki sudski i tužilački savjet imenovao u prethodnom periodu nisu mogli preuzeti svoju dužnost.

Tokom rasprave u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH pojedini poslanici ukazivali su da je to sve veći problem te da u pojedinim sudovima nedostaje sudija koji, iako imenovani, nisu mogli stupiti na dužnost.

Osim toga što sudije i tužioci nisu mogli preuzeti dužnost, zbog neformiranja odjela za sprovođenje postupka po izvještajima, imovina sudija i tužilaca i dalje će biti tajna, iako je jedan od glavnih razloga izmjena Zakona o VSTS bio upravo to da imovina sudija i tužilaca bude javna kao i ostalih funkcionera.

Nezavisne