fbpx

Suđenje funkcionerima Geodetske uprave Srpske: Negirali da su oštetili Banjaluku za 7,43 miliona KM

3geodetska

Pomoćnika direktora za osnivanje i održavanje katastra nepokretnosti Geodetske uprave Republike Srpske Aleksandar Deurić i ostali funckioneri RUGIP, juče su u Okružnom sudu u Banjaluci negirali krivicu da su oštetili grad Banjaluku za 7,43 miliona maraka.

Osim Deurića, krivicu su negirali i šef područne jedinice GU Banjaluka Dragan Grulović, te više stručne saradnice za pravne poslove Doris Kremenović i Željka Milinković.

Oni su optuženi za zloupotrebe službenog položaja u predmetima „Naš dom“ i „Građa“, te trgovinu uticajem u predmetu „Varnica Marija“.

Prvom tačkom optužnice obuhvaćeni su Deurić, Grulović i Kremenovićeva.

3geodetska 1

Oni su u vremenskom periodu od 1. decembra 2015. do 21. aprila prošle godine u namjeri da privrednom društvu „Naš dom“ a.d. Banjaluka pribave imovinsku korist, iskoristili službeni položaj i prekoračili granice ovlašćenja.

Grulović je donio i potpisao rješenje Geodetske uprave RS kojim je utvrđeno da je privredno društvo „Naš dom“ steklo pravo svojine kupovinom državnog kapitala na poslovnom objektu, odnosno upravnoj zgradi površine 625 kvadratnih metara i dvorišnom objektu površine 91 metar kvadratni, iako je znao da je predmetno zemljište uknjiženo kao društvena svojina sa upisanim pravom upravljanja u korist Skupštine opštine Banjaluka

Deurić nakon toga odbija žalbu Pravobranilaštva RS protiv navedenog rješenja, iako je znao da nekretnine nisu svojina preduzeća.

Optuženi su sporno rešenje kojim je utvrđeno pravo svojine na nekretninama doneli, iako im je bila poznata i presuda Vrhovnog suda RS iz novembra 2012. godine da „Naš dom“ nema pravo raspolaganja i nije mogao steći pravo svojine na nekretninama.

Zatim je Kremenovićeva sačinila i parafirala zaključak Geodetske uprave RS kojim se odbacuje predlog Grada Banjaluka za ponavljanje postupka čime su optuženi privrednom društvu „Naš dom“ omogućili pribavljanje imovinske koristi od 2,18 miliona maraka.

Druga tačka optužnice odnosi se na predmet „Građa“, a njom su obuhvaćeni optuženi Grulović i Kremenovićeva.

3geodetska 2

Optuženi su u vremenskom periodu od 18. novembra 2016. godine do 3. januara prošle godine, zajedno i po prethodnom dogovoru u nameri da privrednom društvu „Građa“ a.d. Banjaluka u stečaju, pribave imovinsku korist, iskoristili službeni položaj i prekoračili granice ovlašćenja.

Kremenovićeva je kao viši stručni saradnik za imovinsko pravne poslove u Geodetskoj upravi RS, prvo sačinila i parafirala, a Grulović potpisao rješenje, kojim je privredno društvo “Građa” a.d. Banjaluka steklo pravo svojine nad kompletnom parcelom u površini od 33.000 metara kvadratnih čime je Grad Banjaluka oštećen za 5,25 miliona maraka.

Dogovarali obustavu istrage

Trećom tačkom optužnice Dragan Grulović i stručna saradnica Željka Milinković optuženi su da su dogovarali obustavu istrage u predmetu „Varnica Marija“ koju je vodilo Okružno javno tužilaštvo Banjaluka.

Prema optužnici, Milinkovićeva je bila u odličnim odnosima sa jednim tužiocem, a Grulović je trebao dogovoriti detalje oko isplate novca kako banjalučko tužilaštvo pomenuti predmet ne bi proslijedilo Republičkom tužilaštvu, već obustavilo istragu.

(EuroBlic)