fbpx

Strani brendovi bez konkurencije na bh. tržištu

20171206183845 454962

Veliki prehrambeni proizvođači iz regiona i Evrope na liderskim su pozicijama u BiH kada su zastupljenost i udio tržišta u pitanju, dok domaće kompanije pokušavaju da im koliko-toliko pariraju, pokazuju podaci “Euromonitora”, kompanije za istraživanje tržišta.

Tako je “Podravka” lider na bosanskohercegovačkom tržištu u kategorijama supa, sosova, preliva i začina, “Ferrero” i “Nestle” na čelu u kategorijama namaza, odnosno žitarica za doručak, dok se domaća “Akova Group” uspjela izboriti za lidersku poziciju u kategoriji obrađenog mesa i morskih plodova.

“Podravka” je nastavila da dominira na tržištu supa u BiH s vrijednošću udjela od 50 odsto u 2017. godini, a ova brojka pokazuje kako ima visok nivo lojalnosti potrošača brendu.

“Prodaja supa će se povećavati u narednom periodu, ali potrošači će imati sve veću zdravstvenu osjetljivost, pa proizvođači treba da se usredsrijede na poboljšanje kvaliteta proizvoda koje nude. Ono što ‘Podravku’ izdvaja od ostalih jeste superiorna dostupnost i domet, pored toga što ima jak asortiman brendova, koji je jedan od najprepoznatljivijih u pakovanoj hrani u cjelini”, smatraju u “Euromonitoru”.

“Podravka” je sa 26 odsto predvodnik tržišta umaka, preliva i začina, a pariraju joj “Polimark” i domaća “Vitaminka” sa po 11 odsto.

Nadalje, “Ferrero”, “Podravka” i “Swisslion Takovo” su vodeći u tržišnom segmentu namaza u BiH, koji zajedno imaju tržišni udio od 45 odsto, s tim da “Ferero” ima 21 odsto.

“Svaki od ovih igrača je prisutan u većini prodajnih mjesta u zemlji, ali ‘Ferrero’ je spreman da investira i dobije premiju od pozicioniranja na polici”, navodi se u istraživanju.

Prema “Euromonitoru”, nutricionisti su sve glasniji o značaju odgovarajućeg i redovnog doručka, a što će motivisati rastuću potrošačku populaciju u BiH da uključi redovni doručak u svoju svakodnevnu rutinu zbog čega će popularna i pogodna hrana za doručak vjerovatno imati koristi od ovog trenda.

Kada je u pitanju segment riže, tjestenine i rezanaca, glavnu riječ vodi “Barilla Holding” (10 odsto udjela), “Žito-Intes” (sedam odsto) i “Pasta Berruto” (sedam odsto).

Domaći igrač “Akova Group” (Ovako i Brovis) predvodi segment obrađenog mesa i morskih plodova s učešćem od 17 odsto, ispred regionalnih igrača “Argete” i “Podravke”, koji drže 13, odnosno sedam odsto udjela.

Ipak, u kategoriji gotovih jela “Podravka” i “Ledo “su lideri s udjelima od 29 i 22 odsto, a obje kompanije su veliki regionalni igrači sa snažnim prisustvom u maloprodaji, što im daje prednost nad manjim regionalnim i domaćim igračima.

Nakon što se “Jami” izvukao iz segmenta smrznutih gotovih jela, a budućnost “Leda” je dalje neizvjesna, ima dosta prostora za novajlije da prodru u segment gotovih jela i dokažu svoju vrijednost.

“Ledo” je daleko ispred ostalih kada su u pitanju pakovanja prerađenog voća i povrća u Bosni i Hercegovini s udjelom od 46 odsto. Ova kompanija je izgradila jak asortiman proizvoda zamrznutog prerađenog voća i povrća, praktično monopolizirajući ovaj format, ne ostavljajući prostora za konkurenciju u većini prodavnica koje imaju zamrznuto voće i povrće.

“Nestle Adriatic BHo” u 2017. godini predvodi tržište prehrambenih proizvoda za doručak u Bosni i Hercegovini sa 34% učešća, a u kategoriji pečenih proizvoda postoji veliki broj malih igrača, a samo nekoliko velikih pekara ima prisutnost na nivou države.

Predrag Duduković, ekonomista, smatra kako strani proizvođači dominiraju jer je kod domaćih proizvodna tehnologija zastarjela, a za novu nema novca, što dovodi do visoke cijene konačnog proizvoda, koja nije konkurentna.

“Te firme iza sebe imaju dugogodišnje iskustvo i kapital i mogu da ulažu i podižu sve na viši nivo s većom produktivnošću, a samim tim i smanjenjem cijene koštanja, što naše nisu u mogućnosti”, kaže Duduković.

Prema njegovim riječima, prehrambena industrija je strateška grana pa bi država trebalo više da se uključi u njenu zaštitu.

(Nezavisne)