fbpx

Štrajk u pravosuđu: Sutra blokada sudova i tužilaštava u RS

Štrajk u pravosuđu: Sutra blokada sudova i tužilaštava u RS

Foto: Ringier

Radnici zaposleni u pravosudnim institucijama Republike Srpske, odnosno sudovima, tužilaštvima, Kazneno popravnim zavodima, Sudskoj policiji i Pravobranilaštvu Republike Srpske sutra će stupiti u jednočasovni štrajk upozorenja.

Štrajk će trajati od 11 do 12 časova i u tom periodu neće biti suđenja, ni rada sa strankama, osim u hitnim slučajevima, a to su predmeti u kojima se odlučuje u pritvorima, saopšteno je iz Sindikata pravosuđa RS..

Siniša Petrović, predsjednik ovog sindikata, kaže da su razlozi za štrajk brojni, ali da je suština u diskriminaciji administrativnih radnika, u odnosu na nosioce pravosudnih funkcija.

On kaže da su radnici u pravosuđu diskriminisani po pitanju nakanada za topli obrok, minuli staž i prava na naknadu na regres te da očekuje da se poslije štrajka upozorenja otvore razgovori sa Vladom Republike Srpske i nadležnog ministarstva i da od njihovog odgovora zavisi dalji tok štrajka.

– Nosici pravosudnih institucija imaju pravo na nominalan iznos regresa i to 50 posto od njihove plate, a to radnici u pravosudnim institucijama nemaju i njima je to uračunato u platu. Za sve ostale radnike topli obrok je nula, a za nosioce 50 posto od njihove plate – kaže Petrović.

Dodaje da je naknada na osnovu staža za sudije i tužioce je 0,5 posto, a za sve ostale radnike 0,3 posto do 25 godina radnog staža, a poslije 25 je 0,5 posto.

-U istu zgradu ulazimo, rada sudija i tužilaca nema bez administracije, a imamo klasičnu diskriminaciju na djelu – rekao je Petrović.

Radnici u pravosuđu, od Vlade Republike Srpske zatražiće i da se ispoštuje sporazum iz juna prošle godine koji se odnosi na povećanje plata za administrativne radnike u pravosudnim institucijama Republike Srpske od drugog kvartala ove godine.
Štrajk upozorenja če se održati u ustanovama pravosudnih institucija Republike Srpske jednočasovnim okupljanjem radnika u za to predviđenim prostorijama institucija, u periodu od 11 do 12 časova.

Inače, odluku o štrajku donio je Republički odbor Sindikata pravosuđa Republike Srpske na sjednici održanoj 19. septembra.

Srpska info