fbpx

Štrajk rudara Kreke nije bio uzaludan

6kreka

Plate rudarima više ne kasne, za nekoliko dana slijedi upošljavanje 105 radnika, a Skupština društva trebala bi ubrzo prihvatiti naredni investicioni ciklus

Tri mjeseca od jednodnevnog prekida proizvodnje i stupanja u generalni štrajk, rudari Zavisnog društva Rudnici Kreka zadovoljni su odgovorom na njihove tada postavljene zahtjeve. Plate su redovne, zapošljavanje novih radnika u proizvodnju u posljednjem je stadiju, a novi investicioni ciklus trebala bi da odobri Skupština društva već za dva dana.

Zadovoljni što se opšte stanje u rudniku, kako kažu, značajno popravilo, rudari sebe smatraju najzaslužnijim za promjene u poslovanju, ali i za činjenicu da već tri mjeseca ne moraju prijetiti štrajkom da bi dobili platu.

- Sve ono što smo uradili urodilo je plodom i svi sad od toga imaju koristi. Rudari su se za ovo izborili, to se ne bi desilo samo od sebe. Plate nam ne kasne ni dan, dobit ćemo nove radnike i unaprijediti proizvodnju, a što je najbitnije, očekujemo novi ciklus ulaganja od 93 miliona KM, kaže nam Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata rudara Kreke.

Novih 105 rudara bit će zaposleno direktno u proizvodnju, po 35 u svaki od tri rudnika u okviru Kreke. Investicioni ciklus bi trebao početi ubrzo nakon prihvatanja te odluke na sjednici Skupštine, a podrazumijeva nabavku rotacionog bagera za rudnik Dubrave u vrijednosti 50 miliona KM, širokog čela za rudnik Mramor vrijednosti 18,5 miliona, te remont bagera u PK Šikuljama.

Ipak, rudari su i dalje oprezni, posebno zbog činjenice da se bliže izbori i kampanje.

- Dokle će sve ovo ići ovakvim tempom, s obzirom na to da se i izbori bliže, vidjet ćemo, ali u ovom trenutku smo zadovoljni i sve ukazuje na ozbiljnost u radu, dodaje Tokić.

Nakon okončanja štrajka, u Kreki je imenovan i poseban tim Elektroprivrede BiH, koji je svakodnevno tri mjeseca pratio sve ulazne i izlazne parametre, pokušavajući stabilizovati lošu finansijsku situaciju u rudniku.

(Oslobođenje)