fbpx

Stotine policajaca podnijelo vanredne zahtjeve za penzionisanje

2 96

SARAJEVO – Više stotina policajaca iz kantonalnih MUP-ova i ostalih policijskih agencija podnijeli su zahtjeve za penzionisanje kako bi u penziju otišli po važećem zakonu o PIO Federacije BiH koji je puno povoljniji za policijske radnike od onog koji bi trebalo da bude usvojen, piše zagrebački “Večernji list”, izdanje za BiH.

I zamjenici direktora Granične policije BiH i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Zijad Srabović i Mile Jurić zatražili su razrješenje sa tih funkcija kako bi u penziju otišli po važećem zakonu o PIO Federacije BiH.

List navoidi da je ovih dana 75 radnika Granične policije podnijelo zahtjev za penzionisanje, od kojih je to njih 48 učinilo kao vanredan zahtjev.

U Graničnoj policiji BiH ističu da iduće sedmice očekuju veći broj vanrednih zahtjeva za penzionisanje, te da je ista situacija i u ostalim policijskim agencijama.

Ove informacije potvrđene su i iz Federalnog zavoda PIO iz kojeg navode da posljednjih dana imaju povećan broj zahtjeva za penzionisanje, te da je veliki broj i onih koji svakodnevno zovu i raspituju se o načinima odlaska u penziju, te u kojoj je fazi novi zakon o PIO.

“Dio njih čeka ishod prvog glasanja o tom zakonu. Ako bude podržan planiraju da podnesu zahtjev za penzionisanje”, ističu iz federalnog Fonda PIO.

U ovom fonduz navode da je uglavnom riječ o policajcima, ali da zahtjeve podnose i zaposleni u javnim preduzećima, te javnoj službi.

Policijski radnici održali su nekoliko protesta u Sarajevu kako bi upozorili na nedostatke novog zakona o PIO, koji bi, prema najavama, mogao da bude usvojen do kraja godine, a na snagu stupi 1. januara naredne godine.

Izvor: Srna