fbpx

Stevandić na SNSD-ovoj listi za PDPS BiH, dvije struje US u borbi za NSRS?!

1stevandic

Lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić lako bi se na ovogodišnjim opštim izborima mogao naći na listi SNSD-a za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, čime bi mogao otežati svojoj partiji prelazak cenzusa i ulazak u Narodnu skupštinu RS.

Kako saznaje portal SrpskaCafe, iako još uvijek nije postignut definitivan dogovor, potpredsjednik Narodne skupštine ima i više nego realne šanse da obezbjedi dobru poziciju na listi najveće partije u Srpskoj, kada je riječ o listi za nivo BiH.

– Iako ideja nailazi na jak otpor unutar samog SNSD-a, velike su šanse da Stevandić bude nosilac kompenzacione liste za bh. nivo, što bi mu dalo realne šanse da u naredne četiri godine djeluje u Parlamentarnoj skupštini BiH. Međutim, činjenica da se u tom slučaju neće naći na listi Ujedinjene Srpske za Narodnu skupštinu RS, a imajući u vidu da on iz te stranke može najviše da “potegne”, zabrinula je veći dio članstva. Članstvo, nakon početne euforije, više nije samouvjereno i sigurno da je prelazak cenzusa zagarantovan – ističe za SrpskaCafe odlično obavješteni izvor iz Ujedinjene Srpske, koji je insistirao na anonimnosti.

Takođe, dodaje naš sagovornik, iako manja stranka, Ujedinjena Srpska je unutar sebe već dobila dvije suprostavljene struje.

– Sa jedne strane imate potpredsjednicu stranke Nataliju Trivić, koja ima popriličnu, i za mnoge čak neshvatljivu, podršku predsjednika Stevandića i koja je do sada obezbjedila jake pozicije kumi i sestri, bez obzira što je sestra Irena Joldžić za direktora Centra za socijalni rad imenovana iz SNSD-ove kvote. Sa druge, tu je advokat, Stevandićev savjetnik i šef Izbornog štaba US, Darko Kremenović, koji sve više jača vlastitu infrastrukturu na terenu. Suprostavljena struja mu, između ostalog, zamjeri i što je preko republičke Skupštine pokušao progurati suprugu za člana Odbora za žalbe RS – ističe naš izvor i dodaje da je taj pokušaj propao jer su protiv odluke, pored opozicije, glasali i poslanici Socijalističke partije.

Inače, ističe naš sagovornik, Kremenović se zalaže da nosilac liste US za NSRS bude Milan Petković, a imajući u vidu da je drugo mjesto zagarantovano Trivićevoj, “utakmica” će, konstatuje on, biti neizvjesna.

redakcija SrpskaCafe