fbpx

Stari TITOVI PIONIRI slave Dan mladosti

1pioniri

Članovi Društva “Josip Broz Tito” iz Banjaluke, mahom vremešni Titovi pioniri, i ove godine, po 14. put za redom obilježavaju Dan mladosti, kultni praznik iz doba SFRJ, koji se do 1988. slavio 25. maja, kao Titov rođendan, uz nezaobilaznu Štafetu mladosti.

-Za nas je to veliki praznik, mi ga zovemo Dan mladosti i radosti – kaže Mirko Raca, predsjednik banjalučkog Društva “Tito”.

1pioniri 1

Od pećine do Kumrovca

Tim povodom danas putuju u Drvar, da posjete pećinu, iz koje je Tito na današnji dan 1944. komandovao partizanskom odbranom tokom legendarnog Desanta na Drvar. Sutra će se ista ekipa od tridesetak poštovalaca imena, lika i djela “druga Tita” zaputiti u njegovo rodno mjesto Kumrovec u Hrvatskoj.

-Pozvali smo i veterane iz SUBNOR-a da nam se pridruže, ali oni kažu da neće da idu u Drvar, jer po njima “Drvar nije naš”. Mi mislimo da Drvar i Drvarčani jesu naši, a SUBNOR više nećemo zvati na naše akcije – kaže Mirko Raca.

1pioniri 2

U proslavi Dana mladosti Banjalučanima se, zbog bolesti, neće pridružiti proslavljeni bokser Marijan Beneš (66) i nekadašnji predsjednik Predsjedništva SFRJ Raif Dizdarević (92), koji su ranijih godina sa njima putovali u Kumrovec.

-Ove godine nećemo imati ni kulturno-umjetnički program, kao ranije, kada smo pjevali partizanske pjesme sa područja Dalmacije, BiH, Srbije i Vojvodine i priređivali recital. Nemamo novaca da na put povedemo hor i recitatore, ni od kog nismo dobili ni banke, živimo isključivo od skromne članarine. Za Dan mladosti svako sam sebi plaća put: 10 KM za Drvar i 35 KM za Kumrovec, velike su to pare za naše članove, mahom siromašne penzionere – kaže Raca.

Ipak, potrudiće se da sutra u Kumrovcu odrecituju Beneševu poemu “Ne psuj mi Tita”.

Brozovi čekaju nas da polože vijenac na Titov grob

Kroz Društvo “Josip Broz Tito” u Banjaluci prošlo je 765 članova, ali članstvo se polako osipa. Stariji umiru, mladih je malo i uglavnom su to potomci nekadašnjih partizana.

1pioniri 3

-Kada bi samo došli ovdje i čuli kako pjevamo i sa kojom se enegijom zalažemo za antifašističke vrijednosti, mnogi mladi bi nam se pridružili – poručuje Raca.

I ove godine su Titovi pioniri iz Banjaluke putovali povodom 4. maja, dana Titove smrti, u Beograd, da posjete Kuću cvijeća i polože vijenac na grob doživotnog predsjednika Jugoslavije.

-Porodica Broz uvijek čeka da mi dođemo, pa zajedno polažemo vijence – ponosan je Raca.

Nećemo novac od Milorada Dodika

I to su putovanje sami platili, a ponosni Titovi pioniri poručuju da, iako novaca nemaju, ne žele da ga traže, pogotovo ne od vlasti.

1pioniri 4

-Kada bismo tražili novac od Milorada Dodika, to bi nas preskupo koštalo – kaže Raca.

Na pitanje šta je tom rečenicom želio da kaže, Mirko Raca, koji je Dodikov zemljak i dalji rođak, i kako tvrdi, “Milu zna iz vremena kada je kao dijete preskakao plotove u Mrčevcima”, ne želi da direktno odgovori.

-Jednom smo bili dekor za njegove govore na Kozari i više to sebi nećemo dozvoliti. Kada su polagani vijenci na Kozari, vijenac SUBNOR-a je bio šesti po redu. To je detalj koji sve govori – kaže Raca.

(srpskainfo)