fbpx

Stanarima bez parkinga grad „ucrtao“ novu zgradu

Stanarima bez parkinga grad „ucrtao“ novu zgradu

Foto: Capital

Mještani Bulevara Desanke Maksimović u Banjaluci ogorčeni su namjerama Gradske uprave da kroz reviziju regulacionog plana „Jug 3“ stvori pretpostavke za nastavak gradnje stambeno – poslovnih objekata u jednom od najgušće naseljenih dijelova grada.

Regulacioni plan je donedavno bio na javnom uvidu, a mještani, kao i zaštitnici životne sredine su imali brojne primjedbe na ovaj prostorno – planski dokument.

Tako su se četiri zajednice etažnih vlasnika u kojima živi oko 500 odraslih i 150 djece pobunile jer im je pored njihove zgrade, a u blizini objekta MUP-a RS, ucrtana šestospratnica.

Normalan život nakon gradnje ovog objekta će biti skoro nemoguć, smatraju oni, jer raniji investitori nisu ispoštovali svoje obaveze po pitanju parkinga, zbog čega im sada nedostaju 144 parking mjesta.

Sa novim objektom, situacija po pitanju pronalaska slobodnog mjesta za parkiranje će biti još gora.

Oni podsjećaju, da je ovo četvrti put da se ovaj regulacioni plan pokušava usvojiti, prošle godine ga je osporio i Ustavni sud Republike Srpske

Stambena zgrada i pored negodovanja mještana uvijek je bila dio plana, a tako je i sada.

Koliko su značajni i bitni bogati investitori za Gradsku upravu u odnosu na nas stanare, govori i podatak da su se gabariti i spratnost te nove zgrade povećavali sa svakom novom izradom Nacrta regulacionog plana. Time se potpuno smanjuje parking prostor i zelena površina, narušavaju se građevinsko-arhitektonske norme i stvarna prava stanara naše zgrade, ograničava se upotreba etažne svojine, ograničava se privatnost, ugrožava priroda i humano životno okruženje“, navode stanari u primjedbama koje su uputili i na adrese inspekcije i policije.

Jedina prihvatljiva opcija za njih je gradnja parkinga sa drvoredom i zelenom površinom, a u skladu sa važećim regulacionim planom iz 2005. godine.

Njihovi generalni utisci na nacrt plana su da se maksimalno nastojalo izaći u susret težnji privatnih investitora i njihovim zahtjevima dok su zahtjevi običnih građana izignorisani.

Primjedbe su imali i u Centru za životnu sredinu iz kojeg su naveli da se i dalje pokušavaju iskoristiti sve moguće prilike za ucrtavanje novih zgrada.

Već na prvi pogled, golim okom na predstavljeni Nacrt plana, strategija je jasna – prvi zadatak je da se prostor maksimalno iskoristi za izgradnju stambeno-poslovnih objekata do maksimalnih parametara, zatim da se zavuče i provuče parking gdje god je to moguće“, stoji u njihovim primjedbama.

Međutim, u Centru za projektovanje i konsalting „CPK“ koji je nosilac izrade plana navode da se u reviziju išlo kako bi se plan prilagodio novim okolnostima, već izgrađenim objektima i potrebama stanovništva.

Inače, u njemu se kao problem primjećuje nedostatak parkiga uz veliki broj poslovnih prostora u prizemlju objekata, a koji nemaju riješen sistem logistike, dostave robe i odvoza materijala.

Takođe, navode i da je ovaj dio grada karakterističan po velikim saobraćajnim gužvama te neadekvatnim rasporedom kontejnera za smeće koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja.

Ipak, od dalje gradnje stambenih objekata se ne odustaje.

Zbog trenutnih tržišnih uslova, potrebno je predvidjeti reorganizaciju prostora i planiranje novih stambeno-poslovnih objekta kolektivnog karaktera i jednog poslovnog objekta“, piše u nacrtu plana.

Inače, zbog izmjena regulacionog plana i gradnje novog stambeno poslovnog kompleksa u njihovom naselju prije nekoliko dana negodovali su i mještani Borika.

U Gradskoj upravi negiraju da Banjaluka ide u pravcu dalje betonizacije i urbicida.

Govoriti o betonizaciji grada u mom mandatu je neopravdano, saslušaću prijedloge svih sugrađana“, obećao je nedavno gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Capital