fbpx

Šta znači usvajanje Deklaracije u NSRS i kakve je reakcije izazvala u drugom bh entitetu

Šta znači usvajanje Deklaracije u NSRS i kakve je reakcije izazvala u drugom bh entitetu

Foto: BHRT

Dan nakon što je Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, koja je predložena na Svesrpskom saboru, održanom u junu, analiziramo: Šta znači usvajanje tog dokumenta i kakve je reakcije izazvao u drugom bosanskoghercegovačkom entietu?

Nakon usvojene deklaracije u Narodnoj skupštini Republike Srpske, nisu zabilježene posebne reakcije u Federaciji Bosne i Hercegovine. Pravnik Šukrija Bakšić ocjenjuje da je šutnja najbolji odgovor deklaraciji, s obzirom na to da bi svako oglašavanje u vezi sa deklaracijom dovelo do legitimacije ovakvog dokumenta.

Šukrija Bakšić, pravnik

Smatram sasvim opravdanim da institucije FBiH po ovome pitanju ne reaguju, jer bi suprotno ponašanje značilo pristajanje na igrice koje dolaze iz drugog entiteta. Ovdje ne treba zaboraviti da entiteti nemaju niti ovlaštenja niti nadležnosti da raspravljaju o pitanjima koja se tiču državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Politički analitičar, Enver Kazaz, smatra da je ova deklaracija, ništa više od političke igranke, koju, kako kaže, režira vlast Republike Srpske. Dodaje da je deklaracija savršen paravan da se prikriju sve krize u tom entitetu.

ENVER KAZAZ, politički analitičar

Besmislena, barem u ovom trenutku, deklaracija, nije ništa drugo nego potvrda nedoraslosti politike u RS-u da se suoči s ekonomskom, finansijskom, političkom, socijalnom, demografskom i svakom drugom krizom u tom entitetu. Najbolje je da političari Federacije ćute na jedan takav dokument jer bi ga zapravo svojim govorom legitimirali.
Josip Muselimović, ipak upozorava da je deklaracija u osnovi ozbiljan dokument u kojem se nalaze i prepoznaju namjere onoga ko je deklaraciju napisao, potpisao i usvojio.

Josip Muselimović, advokat

Obzirom da deklaracija upotrebljava termin mirno razdruživanje ne bi mogli reći da u tim radnjama postoje elementi kaznenog djela onakvog kakvog zapovijeda naše kazneno zakonodovastvo. Moje osobno mišljenje je da prema tome treba biti jako, jako oprezan, svaka deklaracija nosi određene posljedice i iz nje se mogu iščitati namjere onoga ko je tu deklaraciju donio, potpisao i usvojio.

Posljednje poteze vlasti Republike Srpske profesor Trlin vidi kao odraz političkog neuspjeha.

DAVOR TRLIN, profesor ustavnog prava

Ovo više nije ni jeftini politički trik Milorada Dodika, ovo je više politički beznađe koje je produkt njegovog političkog neuspjeha, ekstremnog zaduživanja, ekonomskog siromaštva i odlaska ljudi iz RS.

Naši sagovornici smatraju da je Deklaracija plod pokušaja zavaravanja javnosti, ali ipak upozoravaju da svaku deklaraciju treba i oprezno posmatrati, s obzirom na to da su u osnovi deklaracije ozbiljni dokumenti sa pravnim uporištem.

BHRT