fbpx

Šta očekivati od predstavnika državne vlasti? - Do jeseni evropski zakoni ili nove blokade

Dodik odlobodjenje

 Foto: Oslobođenje

Domaćin sastanka predstavnika državne vlasti je Milorad Dodik, kojem su puna usta otcjepljenja, a nakon kojeg bi državni Parlament trebao primaći BiH Evropi.

O neustavnim, antidržavnim i entievropskim potezima vlasti Republike Srpske nije bilo ni govora na zadnjem sastanku predstavnika stranaka koje čine državnu vlast, a čiji je domaćin bila predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto (HDZ). I nakon njega isti postupci ljudi iz struktura vlasti manjeg entiteta su nastavljeni.

TRI ZAKONA
Ipak, još tada je usaglašen set evropskih zakona, koji bi Predstavnički dom Bosne i Hercegovine trebao da potvrdi na sjednici 22. augusta, što bi, prema svemu dosad viđenom, bio veliki napredak u djelovanju vlasti na nivou BiH. Sjednici Parlamenta najvjerovatnije će prethoditi novi sastanak lidera trojke sa onima iz SNSD-a i HDZ-a. Očekuje se da će sastanku prisustvovati isti akteri koji su za stolom sjedili i prethodni mjesec - predsjednik RS-a i lider SNSD-a Milorad Dodik, članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović (SNSD), predsjednik HDZ-a Dragan Čović i njegova zamjenica Borjana Krišto, predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić, član Glavnog odbora i državni poslanik iz SDP-a Saša Magazinović, te državni ministri i predsjednici Naše stranke Edin Forto, te Naroda i pravde Elmedin Konaković.
No, dok su kolektivni godišnji odmori u toku, pitanje je da li se posvećuje dovoljno pažnje pripremi sastanka, koji je po svemu sudeći iznimno značajan za budućnost EU puta Bosne i Hercegovine, ali i samog razvoja političkih događaja u našoj zemlji.

Prevelika očekivanja vrlo često dovode do razočarenja, no ukoliko baš ništa ne očekujete, jedino što se može desiti jeste da se pozitivno iznenadite. Godinama unazad, ista priča i skoro isti i akteri. Mnoštvo sastanaka i nedostatak rezultata. Blokade, rasprave, uvrede... Upravo ovako izgleda većina sastanaka predstavnika državne vlasti. Iako je usaglašen set evropskih zakona, mnogo je još stepenica koje treba preći kako bi se ispunilo 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Izmjene Zakona o ombdusmenu za ljudska prava, Zakona o Visokom, sudskom i tužilačkom vijeću BiH, te Zakona o slobodi pristupa informacijama čekaju usvajanje. Najavljeno je i da će u fokusu biti popunjavanje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine nakon što je Zoran Tegeltija otišao na mjesto direktora UIOBiH.

”Termin sastanka nije zvanično potvrđen, ali nadam se da će biti kako je i najavljeno za kraj augusta. Sve tri koalicije su spremne sa svojim materijalima. Preuranjeno je govoriti o detaljima. Godišnji odmori ne predstavljaju smetnju”, rekao nam je Edin Forto, predsjednik Naše stranke.
Iako je Forto potvrdio da se aktivno radi na pripremi sastanka, te da godišnji odmori nisu nikakva smetnja, politički analitičar Esad Bajtal sumnja u bilo kakav potencijalni dogovor. Kaže da ostaje da se vidi kako će sastanku pristupiti partneri trojke – HDZ i SNSD. Poručio je da su upravo oni ti koji godinama blokiraju većinu političkih procesa u našoj zemlji, a posebno kada se radi o evropskom putu Bosne i Hercegovine. Prema njegovom mišljenju, trojka se zalaže za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu i njoj građani mogu vjerovati. Karte na stolu, kako i sam dalje navodi, na kraju će posložiti upravo druga dva pomenuta politička partnera.
”Mi, građani, očekujemo da se konačno počne dogovarati, realizovati, te da izađemo na taj evropski put, koji očekujemo već godinama. Vjerujem da je i trojka, s obzirom na sistem vrijednosti, političku orijentaciju i način viđenja Bosne i Hercegovine i cjelokupnog društva, na tom tragu. Ostaje da se vidi kako će se ponašati njihovi partneri, koje već trideset godina poznajemo kao ljude koji otvoreno ili sofisticirano opstruiraju svaki mogući put u budućnost Bosne i Hercegovine i njenih građana”, smatra Bajtal.

Nakon posljednjeg sastanka, svi su bili od velikih riječi. Milorad Dodik je odlučno najavio da će Vijeće ministara biti popunjeno 22. augusta, što i ne čudi, budući da je upražnjeno mjesto ministra finansija pripalo njegovoj stranci, te da će biti formirane i radne grupe u pogledu svih segmenata pravosuđa. Čak se ponudio i sam da radi na tome. Najjačoj stranci u hrvatskom narodu, HDZ-u BiH, u fokusu je evropski put Bosne i Hercegovine, što svako malo ponavlja predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto. Predsjednik SDP-a i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić smatra da je već zadnjim sastankom napravljen ogroman iskorak na putu ka Evropskoj uniji, te da u razgovorima nema alternative.

NEMA GALAME
”Da budem iskrena, po mom mišljenju je sve to šarena laža kojom nam se pokušava zamaskirati pravna secesija koju je Dodik proveo u polovini države. A povodom koje ista ta trojka nije učinila ništa, nažalost. Kratko su se postavili sa idejom da neće podržati Dodikove namjere, ali na ovom zadnjem sastanku prestala je ta velika galama. Vjerovatno je usaglašavanje ova tri zakona zatvorilo oči trojki i ostalima, pa su po ko zna koji put poletjeli da operu i spasu Dodika”, mišljenje je politikologinje Elme Karišik.

I Bajtal, također, smatra da su mogući razni scenariji nakon 22. augusta, jer je u ovakvom sastavu vlasti teško napraviti dogovor.

”Kada vi imate dvije opcije koje opstruiraju i čine to na isti način, i već su razvile čitavu metodologiju opstrukcija, a imaju antibosansku strategiju, imaju taktike prikrivanja postojanja te strategije, to je sofisticirana igra u kojoj se jedno misli, drugo govori, treće priča, nešto sasvim četvrto radi. Teško se s tim boriti, bila to trojka ili neko drugi. Toga moramo biti svjesni. Mi kao građani nemamo pravo pristati na glupost. Mislim na poziciju da ništa ne razumijemo, da ništa ne vidimo... Sve vidimo, o čemu se radi i šta se dešava, te na koji način se pristupa ozbiljnim političkim stvarima”, zaključuje Bajtal.

Iako je kakav-takav dogovor sklopljen, ne bi bilo prvi put predstavnicima vlasti da ne ispune ono što su dogovorili. Obećali su da će učiniti sve kako bi usvojeni set evropskih zakona u Predstavničkom domu BiH imao prohodnost. Na taj način bi do Evropske unije stigla vijest da državna vlast, ipak, želi da zajedno radi na ispunjavanju 14 prioriteta i uslova potrebnih za kandidatski status i u dogledno vrijeme članstvo u EU.
Domaćin sastanka najavljenog za treću dekadu augusta je Milorad Dodik.

Oslobođenje