fbpx

Srpska zavrće gas Federaciji?

4zavrce

SARAJEVO, BANJALUKA - Republika Srpska otvoreno je zaprijetila BH-Gasu kako će početkom februara u potpunosti obustaviti snabdijevanje Federacije BiH gasom, pišu federalni mediji.

Kako javlja "Klix.ba", ovakav potez uslijedio je nakon što je Republika Srpska donijela Zakon o gasu Republike Srpske insistirajući da kompanijama u Federaciji BiH naplati tarifu za transport.

BH-Gas skoro tri godine ne prihvata cijenu transporta prirodnog gasa koji se transportuje gasovodom Karakaj (Zvornik)-Starić (Kladanj) čiji je vlasnik Sarajevo-gas a.d. Istočno Sarajevo.

"Neprihvatanjem cijena transporta prirodnog gasa od BH-Gasa, preduzeće Sarajevo-gas a.d. je dovedeno u ozbiljnu situaciju gdje je prisiljeno obustaviti daljnji transport prirodnog gasa. Prekid transporta će se desiti početkom februara. Tačan datum prekida transporta biće javno objavljen poslije provođenja svih neophodnih radnji”, piše u dopisu koji je brojnim institucijama poslao direktor preduzeća “Sarajevo-gas” Istočno Sarajevo Slavo Krajišnik.

Dopis je upućen direktoru BH-Gasa Jasminu Salkiću, ministru za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH Mirku Šaroviću, premijerima FBiH i RS Fadilu Novaliću i Željki Cvijanović, ministru energetike FBiH Nerminu Džindiću, premijeru Kantona Sarajevo Elmedinu Konakoviću, sekretarijatu Energetske zajednice u Beču, Regulatornoj komisiji za energetiku RS, Srbija Gasu i Sarajevogasu.

"Prije prekida transporta gasa obavijestićemo javnost o razlozima prekida i o svim našim pokušajima da se riješi ovaj problem kako bi se nastavilo uredno snabdijevanje prirodnog gasa", navodi se u dopisu.

Inače, Republika Srpska usvojila je 2015. godine jednostrano tarife koje znače duplo povećanje cijena transporta gasa od Zvornika do Kladnja (40 kilometara). Kako piše pomenuti portal, trenutno je u toku postupak za prvih 19 kilometara gdje Gas Promet – Istočno Sarajevo takođe traži povećanje transportnih tarifa.

S obzirom na to da je proradilo TNG postrojenje u Zvorniku strahuje se da se planira toliko povećanje tarifa preko Srbije i Republike Srpske da se prodaje gas iz Zvornika u Federaciji BiH.

Problem sa tarife i obustavu gasa trenutno je problem kojim se bave entitetski organi izvršne vlasti, tačnije federalni ministar energetike Nermin Džindić (SBB) i ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić (SP).

Poseban problem predstavlja i nedostatak zakona na državnom nivou s obzirom na to da je Ustavom BiH, odnosno članom 3. Ustava BiH jasno definisano kako je transport (samim tim i transport gasa) nadležnost institucija BiH.

"Sarajevo gas a.d. Istočno Sarajevo neradno pristupa prekidu transporta prirodnog gasa zbog toga što će doći do potpunog prekida snabdijevanja potrošača prirodnog gasa u BiH, ali smo na to prinuđeni jer skoro tri godine pokušavamo riješiti problem na miran i normalan način, međutim, nema pomaka", navodi se u dopisu Sarajevo gasa a.d. Istočno Sarajevo.

(Klix.ba