fbpx

Sofija će protjerati konjske zaprege s ulica

rtr20o9l

Bugarska od Nove godine predsjedava Evropskom unijom, pa protjerivanjem zaprega s ulica želi popraviti svoj imidž.

U okviru mjera za popravljanje imidža Bugarske, pred preuzimanje predsjedavanja Europskom unijom 1. siječnja, Sofija će protjerati konjske zaprege s ulica.

Protiv te mjere su ljudi s periferije glavnog grada Bugarske koji žive od prijevoza ogrjeva i otpada, uglavnom Romi.

"Zaprege predstavljaju opasnost na cesti, prljaju i, prije svega, nijedna europska prijestolnica ih ne dozvoljava osim u turističke svrhe", rekao je član gradskog vijeća Sofije Simeon Slavčev u izjavi za AFP.

Upravo je Slavčev pokrenuo pitanje zabrane zaprega na ulicama Sofije.

Po važećim propisima, konjske zaprege dozvoljene su jedino na periferiji Sofije, ali se, zbog slabe kontrole, mogu vidjeti i na ulicama u središtu grada u kojima je promet vrlo gust.

"Potpuna zabrana zaprega u Sofiji unaprijedila bi kontrolu. Planiramo i konfiskaciju ne samo zaprežnih kola, što je relativno lako, već i životinja", rekao je Slavčev.

Prvobitno je planirano da nova mjera stupi na snagu 1. siječnja, kada Bugarska, 11 godina nakon što je postala članica Unije, preuzima rotirajuće šestomjesečno predsjedavanje EU.

Romi: To će za nas biti kraj

Najsiromašnija članica EU, ali i najkorumpiranija prema organizaciji Transparency International, bit će domaćin brojnih sastanaka na vrhu.

Ipak, očekuje se da zabrana stupi na snagu 1. ožujka jer grad još nije odlučio gdje će sklanjati konfiscirane životinje i što će s njima raditi.

"To će za nas biti kraj. Uzet će nam naše živote", žale se Romi na periferiji glavnog grada koji na konjskim zapregama uglavnom prevoze ugljen i drvo, građevinski materijal ili otpad iz kućanstava.

"Od toga živimo. Nema drugog posla i ne vidimo kako drugačije funkcionirati", kažu Romi.

Neslužbeni podaci pokazuju da u Sofiji, jednom od najzagađenijih europskih glavnih gradova s više od dva milijuna stanovnika, ima najmanje 400 registriranih zaprega.

Izvor: Agencije