fbpx

SNSD, HDZ i Trojka uvećavaju budžet BiH za 60 miliona KM

SNSD, HDZ i Trojka uvećavaju budžet BiH za 60 miliona KM

Foto: N1

"Možemo reći da smo svi sretni što smo postigli dogovor oko usvajanja budžeta koji će biti uvećan za nekih 40-60 miliona i koji zadovoljava sve potrebe institucija kako bi normalno funkcionisale", kazao je Konaković.


Šef bh. diplomatije i lider Naroda i pravde Elmedin Konaković govorio je za Raport nakon sastanka koalicije na državnom nivou.

"To je ono što institucijama BiH i svima nama treba - i zbog Plana rasta ali i zbog funkcionalnosti. Možemo reći da smo svi sretni što smo postigli dogovor oko usvajanja budžeta koji će biti uvećan za nekih 40-60 miliona i koji zadovoljava sve potrebe institucija kako bi normalno funkcionisale", kazao je Konaković i dodao:

"Razgovarali smo i o još nekim financijskim procesima, svima nam je bitno da se rasporedi novac koji leži na računima, ali u skladu sa zakonima BiH i da bude unovčen u razvojne projekte kako bi ljudi imali neku korist od toga.

Bilo je i teških političkih tema o kojima se ne slažemo, ali prevladala je doza racija u odnosu na ono što mi osjećamo jedni prema drugima."

Što se tiče razvojnih projekata, Konaković kaže da postoji dio novca na Ministarstvu za promet i komunikacije BiH koji se troši isključivo namjenski.

"On se troši ustaljenom formulom - dio na državne institucije, dio na entitete. Procenti su već ranije definisani, a oni su isključivo za infrastrukturne projekte i nema ništa za krpljenje budžetskih rupa. Riječ je o novcu od RAK-a u iznosu od 63 miliona KM."

Govoreći o nastavku funkcionisanja državne koalicije, i uslova Čovića da će ona nastaviti postojati ako se usvoji budžet BiH, Konaković kaže da je sada puno bolje od onoga što je bilo u prošlosti (stara vlast).

"Bilo je političkih previranja koji su rezultirali blokadama, nije se sastajao Savjet ministara i Parlamenti. Mi radimo kontinuirano, bio je veliki broj sjednica, zaključaka i dokumenata, tako da možemo reći da sve ovo za sada funkcioniše."

Raport