fbpx

Snažan napad Rusije na ukrajinski grad Lavov, među ranjenima i djeca

Snažan napad Rusije na ukrajinski grad Lavov, među ranjenima i djeca

Foto: X

Ruske snage jutros su raketirale centar Lavova. Pogođene su stambene zgrade, izbio je požar. Gradom odjekuju sirene hitne pomoći.

Strahuje se da pod ruševinama ima ljudi, spasilačke službe su na terenu. Gradonačelnik je objavio da su pogođene stambene zgrade nedaleko od željezničkog kolodvora.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je jučer da je zatražio od kanadskog premijera Justina Trudeaua da mu pomogne osigurati podršku među zapadnim partnerima za napade na vojne ciljeve duboko na ruskom teritoriju.

Zelenski je pozvao Trudeaua da lobira kod saveznika da osiguraju “Ukrajini dopuštenje i potrebna sredstva za napad na vojne ciljeve na teritoriju zemlje agresora”, navodi se u njegovoj objavi na engleskom jeziku na društvenoj mreži X nakon telefonskog razgovora dvojice čelnika.

Poljaci digli borbene avione
Poljski i saveznički avioni dignuti su rano jutros treći put u osam dana kako bi osigurali sigurnost poljskog zračnog prostora nakon ruskih zračnih napada na Ukrajinu, saopćilo je Operativno zapovjedništvo poljskih oružanih snaga.

“Ovo je još jedna vrlo naporna noć za cijeli sistem protuzračne odbrane u Poljskoj zbog uočene aktivnosti dalekometne avijacije Ruske Federacije koja izvodi napade”, saopćila je poljska komanda na društvenoj mreži X.

Napadnut i Kijev
Uz Lavov na zapadu, Rusi su sinoć raketirali i glavni grad Kijev. Svjedoci su rekli Reutersu da su čuli nekoliko eksplozija na periferiji Kijeva i da je to zvučalo kao da su se aktivirali protuzračni odbrambeni sistemi.

Rusija se još nije oglasila
Najnoviji napadi odvijaju se samo dan nakon što je Rusija pogodila vojni institut u centralnom ukrajinskom gradu Poltavi s dvije balističke rakete u najsmrtonosnijem pojedinačnom napadu u ratu ove godine, pri čemu je ubila najmanje 50 osoba, a ranila više stotina.

Rusija se još nije oglasila o napadu na Poltavu. Moskva je više puta poručila da cilja ukrajinsku vojnu, energetsku i prometnu infrastrukturu, a ne civile.

Rusija je posljednjih desetak dana napadala Ukrajinu sa stotinama projektila i bespilotnih letjelica, a neki ruski vojni blogeri smatraju da je to odgovor Moskve na nedavni upad Kijeva na ruski teritorij.

Rusi napali Lavov hipersoničnom raketom, dvoje mrtvih, među ranjenima i djeca
Najmanje dvoje civila je ubijeno, a 23 je ranjeno u Lavovu u ruskom napadu izvedenom hipersoničnim projektilom, izvijestili su guverner Lavovske oblasti MAksim Kozicki i gradonačelnik Andrij Sadovji. U gradu je usred zračne uzbune, pod kojom je bila cijela Ukrajina, odjeknulo više eksplozija.

Među ranjenima je petero djece, među njima i desetogodišnji dječak. Prema riječima gradonačelnika, 15 osoba je nakon napada prebačeno u lokalne bolnice.

Nekoliko zgrada u blizini glavnog željezničkog kolodvora zapalilo se nakon udara. Najmanje dvije škole neće danas otvoriti svoja vrata, kaže gradonačelnik. Spasilačke ekipe su na mjestu napada.

Ukrajinske zračne snage ranije su upozorile na prijetnju napada bespilotnim letjelicama i projektilima u više regija Ukrajine, uključujući Lavovsku oblast.

Lavov, smješten otprilike 540 kilometara (oko 335 milja) zapadno od Kijeva, i dalje je među čestim metama napada ruskih bespilotnih letjelica i projektila. Grad je oko 70 kilometara (otprilike 43 milje) istočno od poljske granice, piše index.hr.

N1