fbpx

Slučaj Vulić: Skandalozan pritisak Ministarstva građevinarstva na pravosuđe!

zeljo

Ministarstvo, kao izvršni organ, ne smije tumačiti presude sudova, što radi u svom saopštenju, već mora postupiti po presudi Okružnog suda bez javnog iznošenja mišljenja o njoj.

Autor: Impuls

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske reagovalo je nakon što je Okružni sud u Banjaluci donio presude u postupku koji je pokrenuo Željko Vulić, a kojima su poništeni lokacijski uslovi za Radišićev "Grand trade" i ukinuto odobrenje za građenje.

Pravna pobjeda Željka Vulića ili kako je David pobijedio Golijata

"Nema mjesta likovanju pojedinih medija, jer sporna presuda Vrhovnog suda i iznuđena presuda Okružnog suda u Banjaluci koja je uslijedila, ne mogu ništa promjeniti, s obzirom da je investitor "Grand Trade" d.o.o Banjaluka predmetne objekte izgradio na zakonit način", navodi se u saopštenju tog Ministarstva čime se vrši nezapamćen pritisak na pravosudne institucije. Bahatost koju pokazuje izvršna vlast očigledna je upravo u izrečenom stavu da donesene presude ne mogu promijeniti situaciju koju je ogromnim dijelom prouzrokovalo upravo to Ministarstvo.

2 63

Ministarka Srebrenka Golić

Stavljajući se tako iznad pravosuđa, Ministarstvo valjda otpočinje s praksom u kojoj se ni sudske presude neće priznavati ukoliko ne pogoduju aktuelnom režimu i njegovim tajkunima.

U saopštenju Ministarstva takođe se navodi da je "Vrhovni sud Republike Srpske, u postupku revizije presuda Okružnog suda Banja Luka, dakle kao vanredno pravno sredstvo, u nekoliko navrata poništavao presude Okružnog suda u Banjaluci u ovom predmetu. Okružni sud je svaki put, vodeći se isključivo zakonom, potvrđivao lokacijske uslove i građevinske dozvole koje je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju izdalo za navedeni objekat".

Revizija, vanredni pravni lijekovi ili u širem smislu vanredna pravna sredstva su propisana zakonom i predstavljaju na neki način "parnicu o parnici", dio su pravnog sistema, te kao takvi nemaju manju ili veću pravnu snagu, kako se to želi predstaviti ovim saopštenjem. Pored toga, Ministarstvo, kao izvršni organ, ne smije tumačiti presude sudova, kako se u ovom saopštenju čini navodeći da je "Okružni sud svaki put potvrđivao lokacijske uslove vodeći se isključivo zakonom". Ministarstvo mora postupiti po presudi Okružnog suda bez javnog iznošenja mišljenja o istoj.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju kao izvršni organ vlasti ne smije javno iznositi svoje stavove o pojedinim sudijama, što u ovom saopštenju takođe čini tvrdeći da je "Ovo samo očit primjer kako se pojedine sudije Vrhovnog suda izdižu iznad pravnog sistema Republike Srpske i sude po nekakvim svojim „pravnim shvatanjima i sudskoj praksi“, što nije zakonito i dopušteno, pogotovo ne za pitanja koja su obrađena zakonskim odredbama. Upravo zbog toga, Ministarstvo će se obratiti Disciplinskom vijeću Visokog sudskog i tužilačkog savjeta i zatražiti njihov stav o ovom pitanju."

Naravno da Ministarstvo, kao uostalom i svako pravno i fizičko lice ima pravo da se obrati Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, ali ako to iznosi javno na ovakav način, onda vrši direktan pritisak na pravosuđe, što je nedopustivo.

Pored toga, sudska praksa nije nezakonite i nedopustiva. U Bosni i Hercegovini sudska praksa nije neposredan izvor prava, ali pošto sudovi primjenjuju pozitivno pravo i svojim odlukama daju uputstva za praktičnu primjenu važečih propisa, predstavlja bitan faktor u tumačenju pojedinih zakonskih odredbi, popunjavanju pravnih praznina i uspostavljanju vladavine prava.

Da se zadržimo na vladavini prava, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS dužno je da postupa po odlukama Okružnog suda, a ako ima neki prigovor na rad Vrhovnog suda, mogućnost da iskoristi pravna sredstva predviđena zakonom. Svako javno iznošenje stavova o radu sudova, presudama ili sudijama je direktan pritisak na rad nezavisnog pravosuđa.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske izdalo je "Grand Trejdu" u maju 2012. godine dozvolu za gradnju stambeno-poslovnog kompleksa.

Srebrenka Golić je pola godine kasnije proglašena ministarkom godine u Vladi RS, a a dvije godine kasnije postala je potpredsjednica Vlade.

Vlasnik "Grand Trejda" je kriminalac Mile Radišić pravnosnažno osuđen na tri godine kazne zbog malverzacija akcijama Medicinske elektronike. Bliske prijateljske odnose s njim predsjednik RS Milorad Dodik nikada nije demantovao.

Radišić je prijevremeno pušten na slobodu iako se, prije predaje vlastima, osam mjeseci nalazio u bjekstvu.