fbpx

Slučaj David Dragičević: Policija iznosi neistine i prikriva činjenice?!

david

Smrt Davida Dragičevića (21) iz Banjaluke izazvala je brojne kontroverze, njegova porodica smatra da je ubijen, dok policija za sada ne raspolaže dokazima koji potkrepljuju tu tvrdnju. Među tim dokazima nalaze se i video snimci koji dovode u pitanje tvrdnje policije.

Autor: Impuls

26.03.2018. u Policijskoj upravi Banjaluka održana je vanredna pres konferencija u vezi sa nestankom i pronalaskom beživotnog tijela Davida Dragičevića.

"Dosadašnja istraga jasno ukazuje da se u slučaju smrti Davida Dragičevića radi o zadesu. On je vjerovatno pao u rijeku Crkvenu koja je bila nabujala i voda ga je potom odnijela do mjesta gdje je tijelo pronađeno", rekao je Darko Ilić, načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS.

Ilić je na konferenciji rekao da je Dragičević prije utapanja opljačkao kuću u Ulici Velibora Janjetovića Janje broj 11. Nakon pronalaska tijela u njegovom džepu su pronađeni predmeti koji su ukradeni iz te kuće. Provala u kući prijavljena je isti dan kada je prijavljen i Dragičevićev nestanak, a dogodila se veče ranije.

Navodeći kretanje Dragičevića tokom noći nakon koje je nestao, na press konferenciji je rečeno kako je Dragičević nakon pedesetak minuta izašao iz kuće u Ulici Velibora Janjetovića Janje broj 11, da se tokom odlaska kretao normalnim korakom, bez bilo kakvog trčanja i dalje se uputio prema mostu na rijeci Crkvena.

Međutim, uvidom u nekoliko snimaka videonadzora  ne može se sa sigurnošću utvrditi da se radi o Davidu Dragičeviću kako je to policija navela u svom saopštenju.

Pored toga, na snimku se jasno vidi da je osoba, za koju policija tvrdi da je David Dragičević, kuću u ulici Velibora Janjetovića Janje napustila žurno i hramljući, a ne kako je policija navela “normalnim korakom, bez bilo kakvog trčanja”.

Nakon lica za koje policija tvrdi da je Dragičević, a koje je u navedenu kuću prema video snimku ušlo 18.03.2018. u  02. sata i 52 minuta i izašlo u 03. časa i 42 minuta, u isti objekat ulaze još dvije osobe.

 

U 02 sata i 56 minuta - osoba NN1, za koju mediji tvrde da je vlasnik kuće.

 

U 03. sata i 09. minuta - osoba NN2, za koju mediji tvrde da je brat vlasnika kuće.

Dakle, na press konferenciji održanoj 26.03.2018. u Policijskoj upravi Banjaluka izrečene su sljedeće neistine, da je lice koje je u 02. sata i 52 minuta 18.03.2018. ušlo u kuću u ulici Velibora Janjetovića Janje broj 11 David Dragičević, iako to na osnovu snimka nije moguće sa sigurnošću utvrditi, a do sada niko blizak, porodica ili prijatelji, niti slučajni svjedoci, nije potvrdio da se radi o Dragičeviću. Da je lice, za koje policija tvrdi da je David Dragičević, navedenu kuću napustilo normalnim korakom, bez bilo kakvog trčanja, već naprotiv, žurnim korakom i hramljući.

Policija javnost nije informisala o bitnoj činjenici da su u kuću u ulici Velibora Janjetovića Janje broj 11 nakon lica za koje tvrde da je David Dragičević, ušla još dva lica, prvo poslije 4, a drugo 16 minuta.

Ove činjenice su dovoljne da se pokrene nova istraga u slučaju smrti Davida Dragičevića, a da živimo u pravnoj državi već bi "pljuštale ostavke" i bila pokrenuta istraga unutar policije kako bi se utvrdilo ko je i zašto iznio ovakav izvještaj o smrti Dragičeviće, obmanuo javnost, izazvao vidnu uznemirenost i osjaćaja nesigurnosti kod građana, roditelje doveo do očaja, a oca do javne najave samoubistva.

Priredila: Mirjana Tešanović

Izvori: avaz.baslobodanvaskovic.blogspot.ba

1foto avaz

U opljačkanu kuću mladić ulazi 18. marta u 2.52 sati, zadržava se 50 minuta i izlazi povrijeđen (Foto: Avaz)

1foto avaz 1

Kamere s objekta „Apartmani Vesto“ snimile navodno Davida kako ulazi i izlazi iz kuće (Foto: Avaz)

1foto avaz 3

Navodno David šepajući odlazi ulicom Velibora Janjetovića Janje u 3.42 sati prema pekari odakle se upućuje ka mostu preko rijeke Crkvene gdje je upao (Foto: Avaz)