fbpx

Slovenija: Pivo od ostataka hljeba iz pekare

pivo golden bred

Firma Spar Slovenija ponovno se dokazala svojom inicijativom za smanjenje bacanja hrane. Jedinstveno Golden Bread pivo proizvodi se od ostataka kruha iz pekare Spar koji se kuha u pivovari Green Gold Brewing u Savinjskoj dolini. Recept je potpisao sam direktor pivovare Luka Rojnik, a za sastojak je odabrao kruh Matjaž pekare Spar, piše Indikator.ba.

Ostaci kruha, koji se na kraju dana vraćaju u pekaru, prvo se pažljivo narežu i osuše, a zatim šalju u pivovaru. Tamo se suhi kruh zajedno s ječmenim sladom i ostalim sastojcima miješa s vodom te tako nastaje kaša u kojoj se ekstrahiraju šećeri koji su neophodna hrana kvascima u daljnjem procesu. U kašu se dodaju odabrane sorte slovenskog hmelja za dobivanje sladovine, kojoj se dodaje pivski kvasac.

Ovime počinje pretvorba šećera u alkohol i C02. Nakon muljanja u kotlu ostaje tzv. talog (ostaci slada, kruha i ostalih sastojaka) koji domaći stočari koriste za ishranu stoke.
Fermentacija traje 14 dana, a zatim pivo sazrijeva još sedam dana. Prije punjenja u napitak od hmelja dodaju nešto C02 koji u pivu stvara karakteristične mjehuriće. Dobiveno pivo je mutni svijetli ale. U njemu možete osjetiti kruh i nježne voćne note. Ugodnu gorčinu i uravnoteženu aromu dočaravaju cijenjene sorte hmelja iz domaćih hmeljara - Aurora i Styrian Wolf.

Pivo Golden Bread puni se u limenke koje se mogu uvijek iznova reciklirati bez gubitka kvalitete materijala. Na Sparovim policama prepoznaju se po originalnoj autorskoj ilustraciji koja krasi pakiranje.