fbpx

Slijedi otpuštanje radnika ŽRS?

4otpustanje

Odlukom Vlade usvojenoj na krnjoj Skupštini bez prisustva opozicije, Vlada željezničare šalje u penziju. Može li to biti definisano izmjenama Zakona o Željeznicama izbjegavajući Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju i hoće li višak biti pronađen samo među radnicima, a ne među administracijom, samo su neka od brojnih pitanja koja postavljaju željezničari.

Gorući problem viška radnika i propadanja „Željeznica Republike Srpske“ Vlada će da riješi preko leđa radnika.

Završen je spisak za penzionisanje. Takvu odluku donijela je Vlada, a izmjene i dopune Zakona o Željeznicama usvojila je Skupština na posljednjem zasjedanju u maloj sali bez prisustva opozicije u noći kada je za nekoliko časova većina prešla dvadesetak tačaka dnevnog reda.

U naredne tri godine u penziju idu radnici Željeznica sa 40 godina staža, bez obzira na godine života (660 radnika ispuniće te uslove, većinom mašinovođe).

Loša sistematizacija, poručuju sindikati i ističu da će tražiti novu sistematizaciju. Kažu i da ih niko ništa nije pitao.

U Sindikatu mašinovođa podržavaju Vladinu odluku i smatraju da je neophodna tačna sistematizacija radnih mjesta. U Željeznicama su nam odgovorili da su izvršene potrebne analize, a da će radnici koji treba da idu u penziju biti zamjenjeni iz reda zaposlenih.

U Ministarstvu saobraćaja brane stav Vlade da na ovaj način pokušava da riješi problem Željeznica. Za „Al džaziru“ su potvrdili da pregovori sa Željeznicama još traju.

Opozicija je prije svega skandaloznim nazvala donošenjem izmjena Zakona o željeznicama pod okriljem noći u tajnosti male sale. Tvrde da rješenje Vlade nije rješenje, već bježanje od odgovornosti, jer problem mora da definiše Zakon o PIU, a ne Željeznicama.

U međuvremenu još se ne zna da li će Željeznice dobiti kredit Svjetske banke koji bi pomogao restrukturisanje preduzeća. U Vladi kažu da će se sve znati krajem godine.

 

BN televizija