fbpx

Skoro svako naselje u Banjaluci ima divlju deponiju

smece kontejneri grad5 foto bljesak.info

Foto: Bljesak.info

U proteklih nekoliko godina nije bilo nabavke velikog broja kontejnera, te ih trenutno ima oko 2.500 na teritoriji grada Banjaluka.

Grad Banjaluka već godinama nije izvršio nabavku većeg broja kontejnera, potvrdili su ovo iz Odjeljenja za komunalne poslove za "Nezavisne novine".

Kako kažu, u proteklih nekoliko godina nije bilo nabavke velikog broja kontejnera, te ih trenutno ima oko 2.500 na teritoriji grada Banjaluka.

"Povremeno su nabavljani novi, čime su mijenjani stari i oštećeni kontejneri", potvrdili su iz nadležnog odjeljenja.

Kako kažu, aktuelna gradska administracija prepoznala je problem koji imaju do sada nabavljani kontejneri.

"Najčešći problemi, koji se javljaju kada je riječ o kontejnerima, su pucanje sajli, loše zatvaranje, kvar točkića i mnogi drugi", rekli su iz ovog odjeljenja.

Dodaju da su u protekle dvije godine analizirali lokacije i modele kontejnera kojima bi zamijenili postojeće te da bi na adekvatnim lokacijama izgradili podzemne i uredili kontejnerska mjesta.

"U tom pravcu nedavno su na nekoliko lokacija u gradu postavljeni savremeni podzemni i nadzemni kontejneri, koji imaju sigurnije i praktičnije mehanizme za otvaranje i zatvaranje i kakvi se odavno koriste u brojnim svjetskim gradovima", objasnili su oni.

Plan je, kako kažu, da u narednih nekoliko mjeseci bude postavljeno 30 podzemnih i 50 novih nadzemnih kontejnera.

"Napominjemo da je u toku i izrada značajne studije upravljanja čvrstim otpadom, koju finansira Evropska investiciona banka, a koja će ponuditi savremena rješenja upravljanja otpadom", istakli su oni.

Prema riječima jedne Banjalučanke, trebalo bi se više raditi na načinu prikupljanja otpada.

"Svi razvijeniji gradovi već godinama odvajaju smeće i imaju kontejnere za reciklažu, dok kod nas to nije slučaj", rekla je ova Banjalučanka te dodala da se veoma lako može primijetiti da Banjaluka ima problem i s odlaganjem kabastog otpada.

"Gotovo svako naselje ima svoju divlju deponiju te je očigledno da nešto nije kako treba i da je potrebno još kontejnera", zaključila je ona te dodala da, što se tiče postojećih kontejnera, osim nedostajanja poklopca ili problema sa zatvaranjem nije primijetila veće probleme.