fbpx

Širom Ukrajine odjekuju eksplozije, Rusi lansirali 40 krstarećih projektila

Ukrajina rat projektili

Širom Ukrajine od jutros odjekuju eksplozije, javljaju ukrajinski zvaničnici. Navode da Rusi od jutros izvode intenzivne napade na kritičnu infrastrukturu Kijeva.

Najmanje tri eksplozije odjeknule su u glavnom gradu Ukrajine, a kako je naveo savjetnik Zelenskog Anton Geraščenko Rusi su ispalili 40 krstarećih projektila.

Iznad nekoliko lokacija u Kijevu vidi se dim, a o svemu se oglasio i gradonačelnik Vitalij Kličko koji je potvrdio da su pogođeni infrastrukturni objekti.

- Usljed udara na kritične infrastrukturne objekte, dio glavnog grada je odsječen. U nekim područjima nema vodosnabdijevanja. Inženjeri rade kako bi uspostavili snabdijevanje strujom nakon što je oštećeno energetsko postrojenje koje omogućuje struju za oko 350.000 kućanstava u Kijevu. Činimo sve što je moguće kako bismo stabilizirali situaciju što je prije moguće - napisao je Kličko.

Rohit Kačro, urednik britanskog ITV-a, objavio je snimak nastalu nakon jutrošnjeg ruskog raketnog napada na Kijev. Snimka je nastala u centru grada nakon što je ekipa ITV-a čula osam jakih eksplozija te prikazuje stup dima koji se diže nad gradom.

Ukrajinski zvaničnici su objavili da je i jugoistočna regija Zaporožja jutros došla na udar ruskih projektila, koji su pogodili kritične energetske objekte.

Avaz