fbpx

Sindikat Alumine najavio proteste

2sindikat alumina

Rukovodstvo ''Alumine'' održalo je danas sjednicu Upravnog odbora, zbog zahtjeva fočanskog ''Pavgorda'' za novom blokadom računa i pljenidbom imovine. Tvrde da bi blokada bila nezakonita, te da bi to dovelo do prestanka rada ovog preduzeća. Pozivaju Vladu RS i narodne poslanike da reaguju. Prijete i protestima.

Odluka Ustavnog suda BiH, da potvrdi presudu Osnovnog suda Zvornik o blokadi računa ''Alumine'' iz prošle godine, dala je vjetar u leđa fočanskoj firmi ''Pavgord'' da nastavi sa izvršnim postupkom protiv ''Alumine''. To se nije dopalo ni rukovodstvu ove kompanije, a ni zaposlenima. 

Poručuju da ako dođe do blokade računa, u ponedeljak radnici ''Alumine'' i ''Boksita'' idu na ulicu.

Predsjednik Sindikata kompanije "Alumina" Radenko Smiljanić zatražio je od nadležnih da urade sve što je potrebno da se ne desi blokada računa "Alumine", jer u protivnom Sindikat neće snositi nikakvu odgovornost ako dođe do ponovnih protesta koji se neće moći kontrolisati. 

''Prošle godine smo u aprilu imali proteste po istom osnovu i trudili smo se da budu mirni i kontrolisani. Ja zaista molim sve nadležne organe da ne dozvole da dođe ponovo do protesta, da učine sve da se protesti ne dese. I da ne dođe do blokade računa'', rekao je Smiljanić.

Rukovodstvo ''Alumine'' smatra da su potraživanja ''Pavgorda'' nelegalna. Na današnjoj konferenciji za štampu, ponovo su optužili gradonačelnika Zvornika Zorana Stevanovića da stoji iza ''Pavgorda'' i, kako kažu, njihovih kriminalnih djelovanja. 

Milorad Motika, predsjednik Upravnog odbora ''Alumine'' poručuju da kontraverzna grupa, na čelu sa firmom ''Pavgord'' Foča, potpomognuta gradonačelnikom Zvornika Zoranom Stevanovićem, od Osnovnog suda u Zvorniku zahtijeva novu nezakonitu blokadu računa i pljenidbu imovine u vlasništvu fabrike.

Ukazujemo da bi nezakonita blokada računa i pljenidba imovine dovela do prestanka rada ovog privrednog giganta i strateškh partnera, dodaje Motika.

Iz fočanskog ''Pavgorda'' nisu htjeli komentarisati tvrdnje ''Alumine''. Zato je prvi čovjek Zvornika Zoran Stevanović imao šta da kaže. Jasno je postavio pitanje rukovodstvu ''Alumine''. 

''Otkud on zna da će sudija blokirati račun. To niko ne zna. Ako su u pravu, kako će im blokirati. Nego znaju. Njihov advokat je na prošloj sjednici Uprave rekao da više nema pravnih radnji da se zaštiti račun ''Alumine'' od blokade i to niko od njih neće da kaže, rekao je Stevanović.

Stevanović dodaje i to da Uprava ''Alumine'' uporno obmanjuje javnost sa svojim tvrdnjama.

Rukovodstvo ''Alumine'' pozvalo je u pomoć Vladu RS i poslanike iz regije Birač da odmah javno osude nelegalna djelovanja protiv ''Alumine''. 

Od Vlade RS traže da sazove hitnu sjednicu kako bi što prije pronašli rješenje za ovaj problem i spriječili uništavanje ''Alumine''.

(BN televizija)