fbpx

Silva: Da Britanija primi sve migrante iz EU nakon Brexita

5silva

Portugalski ministar vanjskih poslova Augusto Santos Silva u četvrtak je poručio Britaniji da bi trebala držati otvorena vrata za "građevinske radnike i konobare" kao i za visoko obrazovane profesionalne migrante nakon što napusti Evropsku uniju.

''Imao sam priliku reći ministru unutarnjih poslova da Portugal nema fragmentiran stav prema kretanju ljudi'', izjavio je Silva odgovarajući na pitanje o britanskim planovima davanja prioriteta visoko obrazovanim evropskim migrantima nakon Brexita, prenosi Reuters.

''Smatram da su najpametniji migranti iz EU građevinski radnici i konobari'', izjavio je Silva novinarima nakon susreta s britanskim ministrom unutarnjih poslova Sajidom Javidom.

Na hiljade Portugalaca živi u Britaniji i mnogi rade kao medicinsko pomoćno osoblje, konobari i čistači dok su britanski građani koji žive u Portugalu uglavnom penzioneri. Portugal aktivno lobira kod bogatih Britanaca da se presele i investiraju u tu zemlju uoči Brexita.

Javid je u posjeti Lisabonu kako bi predstavio nedavno objavljeni plan Londona o napuštanju EU i raspravljao o pravima evropskih građana u Britaniji i Britanaca u EU.

Britanija i Portugal imaju najstarije svjetsko savezništvo, potpisano u ugovoru iz 1386. godine.

(FENA)