fbpx

Šesti u Evropi po broju stradalih - Loši putevi u Srpskoj odnijeli 1 671 život

2saobracajne

Na putevima Republike Srpske u proteklih 11 godina poginula je 1.671 osoba, a u saobraćajnim nesrećama najčešće stradaju vozači i pješaci.

Posebno su zabrinjavajući podaci sa početka godine, po kojima je u prvom tromjesečju broj saobraćajnih nezgoda povećan za 10,7 odsto, da je broj poginulih veći za 15,8 odsto, kao i broj povrijeđenih za 20,8 odsto. Najčešće nesreće dešavaju se na magistralnim putevima i u naseljima.

Ovi podaci ukazuju i da povećane kazne od prošle godine za nepoštivanje pravila u saobraćaju, te brojne kampanje institucija nisu dale željene efekte, što nas svrstava među vodećim zemljama u Evropi po smrtnosti u saobraćajkama.

U prosjeku dnevno bude čak 26 saobraćajnih nezgoda, a unazad deset godina rekrodna je 2007. godina, u kojoj je bilo čak 10.933 saobraćajki.

U izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije se navodi da je jedan od velikih problema u BiH znatno visoka stopa smrtnosti uzrokovana saobraćajnim nesrećamana na 100.000 stanovnika . Tako u BiH na 100.000 stanovnika smrtno strada oko 18 ljudi u sabraćajnim nezgodama, dok je, recimo, u Hrvatskoj broj poginulih na 100.000 građana je oko devet, odnosno duplo manje.

2saobracajne 1

–Zabilježena su smanjenja smrtnosti u slučajevima kada država preduzme određene mjere u regulaciji saobraćaja – konstatovali su u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Budući da smo šesti u Evropi po broju smrtnosti uzrokovanih saobraćajnim nesrećema, pred vlastima u Bosni i Hercegovini stoji izazov za donošenje politika iz oblasti bezbjednosti u saobraćaju.

Po analizama Auto-moto kluba BiH (BIHAMK), veliki broj saobraćajnih nesreća na našim putevima rezultat je nepoštovanja saobraćajnih propisa, te niskog nivoa saobraćajane kulture većeg broja učesnika u saobraćaju.

-Nepropisna brzina i brzina neprilagođena uslovima na putevima su jedan od najčešćih uzročnika izazivanja saobraćajnih nezgoda (32,7 odsto). Slijede nezgode koje su rezlutat radnji vozilom u saobraćaju, zatim nezgode nastale pod uticajem alkohola i drugih opojnih sredstava, te ostali uzroci koji podrazumijevaju nepoštivanje saobraćajne signalizacije – navode u BIHAMK-u.

Među greškama vozača u gradskim uslovima saobraćaja izdvajaju i vožnju na nedovoljnoj udaljenosti – odstojanju između vozila.

Direktor Agencije za bezbjednost u saobraćaju Republike Srpske Milija Radović kaže da je broj poginulih u prva četiri mjeseca veći nego prošle godine, ali da je broj teško povređenih manji. Ne slaže se sa konstatacijom da oštrije kazne u saobraćaju nisu dale rezultate.

–Prošle godine bio je rekordno najmanji broj poginulih u saobraćajnim nesrećama. Nažalost, početak godine nije ohrabrujući i očigledno je da je splasnuo uticaj strožih mjera na učesnike u saobraćaju – smatra Radović.

Kaže da je potrebno i dalje raditi na novim mjerama u cilju povećanja bezbjednosti u saobraćaju.

–Jedna od tih mjera jeste i to što su „Putevi RS“ prošle godine utvrdili 26 opasnih dionica za saobraćaj i ove godine saniraće dio tih dionica – rekao je Radović.

Naši putevi među najlošijim

Kvalitet puteva u RS je među najlošijim u Evropi, iako su u proteklih 20 godina učinjeni značajni napori na unapređivanju – priznaju u Ministarstvu saobraćaja i veza RS. Da bi se kvalitet javnih puteva što više približio onom u zemljama u okruženju, potrebno je, kako kažu, unaprijediti samo upravljanje putnom infrastrukturom i uspostaviti održiv sistem finansiranja.

Ukupna dužina putne mreže u RS je 4.200 kilometara, od čega je 68 kilometara autoputeva i više od 6.000 kilometara lokalnih puteva.

(srpskainfo)