fbpx

Šest miliona KM za pet kapitalnih projekata

3kapitalni

Pet kapitalnih projekata u gradu biće finansirani emisijom obveznica u iznosu od 6.000.000 KM. Sagalasnost na odluke koje se odnose na realizaciju ovih projekata emisijom hartija od vrijednosti, dali su odbornici Skupštine Grada na današnjem 20. zasjedanju.

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić rekao je da je riječ o pet krupnih projekata, i to: izgradnji novog mosta na lokaciji Zelenog mosta, prva faza rekonstrukcije Ulice kralja Aleksandra I Karađorđevića u dužini od 1,2 km, izgradnja istočnog tranzita od Krfske do ulice Gavrila Principa, praktično do Zelenog mosta, zatim nastavak izgradnje sportske dvorane u nekadašnjem Šoping centru, te nastavak vodovodnog projekta Crno vrelo odnosno krak B i C podsistema vodovoda „Zvijezda“.

Kako je naveo, to su projekti koji se tiču desetina hiljada građana Banje Luke, i za koje je prilikom donošenja ovogodišnjeg budžeta rečeno da će se za njih tražiti eksterni izvori finansiranja.

-Projekti su pripremljeni i sve je spremno za raspisivanje tendera za izbor izvođača radova – naglasio je Radojičić.

Tokom prezentacije na današnjoj sjednici, Radojičić je naveo da bi tender za izgradnju novog mosta na lokaciji Zelenog mosta mogao da bude raspisan već krajem ovog mjeseca. Procijenjena vrijednost novog mosta sa pristupnom saobraćajnicom je do 2,5 miliona KM, a plan je da radovi budu okončani do kraja tekuće godine.

Govoreći o izgradnji puta za Motike, gradonačelnik je kazao da je to početak dugotrajnog posla za čiji kompletan završetak treba oko osam miliona KM.

-Ovo što ćemo ove godine raditi, a što će biti finansirano iz emisije obveznica, jeste 1,2 kilometra puta koji počinje od Žutih zgrada i ide prema Motikama. Moram naglasiti da je riječ o kompletnoj saobraćajnici sa kanalizacijom, rasvjetom i trotoarima, za šta će trebati oko 1,5 miliona KM – rekao je gradonačelnik Radojičić.

Govoreći o spoju istočnog i zapadnog tranzita, uključujući i rješavanje imovinsko pravnih pitanja, gradonačelnik je naveo da je u ovoj godini dionicu Krfska-Gavrila Principa moguće realizovati za jedan milion KM.

Projekat „Crno vrelo“, koji će takođe biti finansiran emisijom hartija od vrijednosti – za ovu godinu podrazumijeva izgradnju prvog podsistema „Zvijezda“, krakova B i C, odnosno obuhvata Gornji i Donji Pervan i Goleši, koji bi i prvi trebalo da dobiju vodu sa ovog sistema sa banjalučke teritorije. Procjenjuje se da je za ovu investiciju potrebno milion KM.

I tender za izgradnju sportske dvorane na mjestu nekadašnjeg Šoping centra je spreman još od novembra prošle godine, samo se očekuje odgovor da li su Gradu odobrena donatorska sredstva. Za novu dvoranu potrebno je 1,2 miliona KM, od čega se polovina očekuje iz inostrane donacije.

Radojičić je, ovom prilikom, naglasio i da je jedino kreditno zaduženje nove gradske administracije – prošlogodišnji aranžman sa EBRD-om za zatvaranje investicije nove toplane, u iznosu od 16 miliona KM.

-Sve ostalo se odnosi na restrukturisanje starih dugova – istakao je Radojičić.

Govoreći o mogućnosti donošenja odluke o rebalansu gradskog budžeta, Radojičić je napomenuo da o tome nije moguće donijeti odluku prije maja ili juna.

-Realno je da o tome razgovaramo kada budemo imali završen godišnji izvještaj za 2017. godinu – kaže Radojičić, naglašavajući da postoji tendencija daljeg rasta u okviru gradskog budžeta za ovu godinu, koji je ranije usvojen u iznosu od 134,9 miliona KM.

-Izvjesno je da bi trebalo da dobijemo 2,5 miliona KM sa republičkog nivoa za rekonstrukciju Banskog dvora, dok bi emisijom obveznica od šest miliona KM povećali budžet na prihodovnoj strani, te sa još nekoliko mjesta gdje smo aplicirali za određena donatorska sredstva ili sredstva sa republičkog nivoa, što bi okvir gradskog budžeta povećalo na više od 140 miliona KM – pojasnio je Radojičić i dodao da preliminarni izvještaji govore da je ostvaren suficit u 2017. godini, koji bi takođe bio raspoređen rebalansom.

Predsjednik Skupštine Grada Zoran Talić naveo je da današnja višečasovna rasprava o odulaka koje se odnose na finansiranje krupnih projekata emisijom obveznica, daje na značaju samog parlamentarizma u gradu Banoj Luci.

-U vezi s tim tačkama dnevnog reda, imali smo oko 20 učesnika u raspravi i 14 replika. Ove odluke su itekako bitea i njima zatvramo kapitalne projekte, kako na gradskom tako i na prigradskom i seoskom području. Posebno se to odnosi na neke projekte koji traju duži niz godina i koji će riješiti probleme kako građanima tako i privredi. Konkretno mislim na izgradnju Zelenog mosta  – zaključio je Talić.

Emisija obveznica – uslovi

Danas usvojene odluke o finansiranju kapitalnih projekata emisijom obveznica predviđaju da se emisija hartija od vrijednosti obavi javnom ponudnom, i to u iznosu do 6.000.000 KM, kamatom ne višom od 4,5 odsto godišnje, sa rokom dospijeća sedam godina. Emitovaće se 60.000 obveznica nominalne vrijednosti 100 KM, ukupne nominalne vrijednosti emisije 6.000.000 KM. Javni poziv za upis i uplatu emisije obveznica biće objavljen na internet stranicama Banjalučke berze i Grada Banja Luka i u dnevnim novinama.

Nastavak sjednice u ponedjeljak, 26. februara

Odbornici su danas razmotrili 15 tačaka Dnevnog reda, koje su i usvojene. Nastavak sjednice, na kojem će raspravljati o preostalih devet tačaka, zakazan je za ponedjeljak, 26. februar.

(banjaluka.rs.ba)