fbpx

Šehić za SRPSKAINFO: I mi smo dobili prijave građana iz inostranstva o KUPOVINI GLASOVA

1sehic

Koalicija za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“ takođe je dobila nekoliko anonimnih prijava građana BiH iz Zapadne Evrope, koji tvrde da pojedinci iz naših ambasada lobiraju za glasove u korist nekih partija i političara.

To je za Srpskainfo potvrdio predstavnik koalicije Vehid Šehić, nakon što je MUP RS saopštio da provjerava navode o kupovini glasova posredstvom DKP mreže BiH.

– Prijave građana se odnose na dvije ili tri evropske države. Ne mogu u ovom trenutku da kažem više detalja. Nažalost, to ne treba da nas čudi. Mnogi u DKP su postavljeni od strane političkih stranaka i čine sve, možda i čuvajući svoju poziciju, da njihov politički mentor dobije najviše glasova – kaže Šehić.

On nije mogao da nam kaže da li je ova koalicija podnijela prijavu MUP RS, ali ističe da će sve uočene nepravilnosti sabrati u finalnom izvještaju, a da je na institucijama da rade svoj posao.

-U BiH je sve dozvoljeno, pa i sebi uzimati pravo da kupujete naklonost građana birača. To je klasični oblik makijavelizma, koji je dominantan u BiH. Kao građanin poručujemo da sami sebe treba da poštujemo. Treba da pokažemo da daleko više vrijedimo kao građani nego što na potcjenjivački način neki pokušavaju da odrede našu cijenu – zaključuje Šehić.

Podsjećamo, MUP je saopštio da su se u prethodnom periodu pojavile informacije da osobe koje obavljaju diplomatsko-konzularne funkcije u inostranstvu nude usluge iz svoje nadležnosti i novac državljanima BiH uz obavezu da na predstojećim izborima glasaju za određenu političku opciju.

– S obzirom da je zaprimljena i zvanična prijava, pripadnici MUP preduzeće zakonom predviđene mjere i provjeriti ove navode – saopštio je MUP.

U izjavi za Srpskainfo, ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak je pozvao MUP RS da radi svoj posao, “a kada to završe, da riješe ubistvo Davida Dragičevića”.

(Srpskainfo)