fbpx

Sedmorici bivših pripadnika Armije RBiH za zločine u Bužimu ukupno 36 godina zatvora

Sedmorici bivših pripadnika Armije RBiH za zločine u Bužimu ukupno 36 godina zatvora

Foto: direktno.ba

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je prvostepenu presudu kojom su sedmorica bivših pripadnika Armije RBiH osuđeni na ukupno 36 godina zatvora, zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u Bužimu.

Vahid Bajrektarević osuđen je na 12 godina zatvora, Senad Salkić na osam, Zijad Nanić i Esad Kudelić na po pet godina, Husan Mustafić na tri, a Samir i Husein Isaković na po godinu i pol zatvora. Nedžad Bapić je oslobođen po svim tačkama optužnice, javlja BIRN BiH.

Proglašeni su krivim za zlostavljanje civila i ratnih zarobljenika u improvizovanom zatvoru koji je bio smješten u bivšem hotelu "Radoč" u Bužimu od novembra 1994. do augusta 1995. godine, i to Nanić u svojstvu pomoćnika komandanta za bezbjednost 505. bužimske brigade Petog korpusa ARBiH, Kudelić kao komandir voda Vojne policije u komandi 505. bužimske brigade, a Bajrektarević, Salkić, Mustafić, te Samir i Husein Isaković, kao pripadnici Vojne policije te brigade.

Zločini su počinjeni nad zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske i Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna (NOAPZB), te simpatizerima NOAPZB-a.

Bajrektareviću, koji se jedini od optuženih nije pojavio na izricanju presude, u kaznu će biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru.

Tužiteljica Vedrana Mijović je nakon izricanja presude zatražila da se za sve osuđene izrekne mjera zabrane putovanja i napuštanja boravišta. Presjedavajući Sudskog vijeća Darko Samardžić rekao je da će Sud naknadno donijeti odluku o tom prijedlogu.

Suđenje u ovom predmetu počelo je 15. marta 2016. godine.

S njima je bio optužen i Mehmed Alešević, ali je postupak protiv njega razdvojen, te je 2022. pravosnažno osuđen na pet godina zatvora.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom odjeljenju Suda BiH.

BHRT/Fena