fbpx

''Scout'' do sada izvršio ovrhu 35 posto dosuđenog naoružanja i municije

SudBiHrokovi

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine ponovo je zagrebačkom "Scoutu" isporučilo municiju nakon što je Sud Bosne i Hercegovine donio presudu u korist ove firme. U javnosti su se pojavile spekulacije da će zbog toga opremljenost Oružanih snaga BiH biti oslabljena, što demantuju obje strane.

U Sudu je u toku još jedan postupak i to protiv ministra sigurnosti Selme Cikotića, koji je optužen da je, dok je bio ministar odbrane, pogodovao "Skautu" mijenjajući osnovne ugovore o kupovini starog naoružanja.

Iz Ministarstva odbrane poručuju da nije njihovo da komentarišu presudu nego da je izvršavaju. Kažu da dinamiku uglavnom diktiraju predstavnici "Scouta", kao i vještaci koji pred svaku isporuku dolaze u magacine i provjeravaju da li je tip municije dio sudskog rješenja. Ne žele davati više detalja, te kažu da je sve jasno iz njihovog posljednjeg saopštenja.

"Radi se o različitim vrstama i količinama municije i naoružanja (ukupno 68 stavki). Navedenom presudom obuhvaćena je i municija kalibra 12.7 milimetara, koja je svrstana u 'viškove', te kao takva i nije deficitarna za potrebe Oružanih snaga. Starost ove municije je između 30 i 55 godina."

Prije nego što naoružanje treba da se izveze iz zemlje, "Scout" odlučuje gdje će se ono skladištiti. Iz ove kompanije poručuju da izvršenje presude traje neshvatljivo i nedopustivo dugo, te da se nepotrebno u javnosti prikazuje kao da radi o nečemu problematičnom.

"Od dana pravosnažnosti presude do danas bilo je 5-6 isporuka. Izvezen je mali dio, ali to je sve što je preuzeto prijašnjih godina, oko osam kamiona robe. Isporučeno je malo naoružanja, otprilike jedan kamion prije par godina, a ostalo se radi o municiji. Ove godine je isporučena značajnija količina robe iz presude (sve municija) jer je konačno krenula pljenidba te smo tako došli do količine od ukupno 35 posto dosuđene robe. Pljenidba uzrokuje veoma visoke troškove organizacije, angažmana naših djelatnika, prijevoza, skladištenja, sudske troškove", navode iz "Scouta".

"Scout" je 2003. i 2004. sa entitetskim Ministarstvima odbrane potpisao četiri ugovora o kupovini viškova starog naoružanja. Kada je formirano državno Ministarstvo odbrane, na njega je prešla ta obaveza. Ministar Cikotić 2010. potpisuje anekse na osnovne ugovore, kojima je, kako je navedeno u optužnici, umjesto zastarjelog naoružanja i municije, koje je bilo predviđeno za otpis i prodaju, izmjenama izvozio oružje i municiju većeg kvaliteta i potražnje na tržištu, i to po istim cijenama. Sve to bez saglasnоsti svojih zamjenika i Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Procijenjena šteta po budžet je 9,7 miliona maraka. Pošto nije dobio to što je platio, "Scout" je tužio Ministarstvo odbrane. Sud BiH presudio je u njihovu korist u predmetu "teškom" 20 miliona maraka.

BHRT