fbpx

Saudijski disident nestao nakon posjete konzulatu u Istanbulu

khashoggi

Prijatelji i kolege pisca koji živi u egzilu u SAD-u, plaše se da je Jamal Khashoggi zadržan u konzulatu svoje zemlje u Istanbulu.

Poznati saudijski pisac i novinar Jamal Khashoggi nestao je prilikom posjete konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu.

Prijatelji i kolege saudijskog disidenta, koji živi u samoproglašenom egzilu u Sjedinjenim Američkim Država plaše se da je Khashoggi zadržan u konzulatu, pošto od posjete više nije viđen.

Khashogi je ušao u zgradu konzulata oko 1 sat popodne, što je izgledalo kao rutinska posjeta za završavanje papirologije, no, nakon toga je nestao, objavio je Arab21, pozivajući se na njegovu vjerenicu.

Prominentni kolumnist Washington Posta već dugo kritikuje reformski program vlade Saudijske Arabije, koji se provodi pod palicom krunskog princa Mohammeda bin Salmana.

Njegova vjerenica, koja je zatražila da ostane anonimna, Postu je izjavila da je pratila Khashoggija do konzulata, ali da je ostala napulju. Kad se njen vjerenik nije pojavio niti po zatvaranju konzulata, pozvala je policiju.

Turan Kislakci, Khashoggijev prijatelj koi je također bio van konzulara, Postu je rekao:

„Uvjeren sam da je unutra“.

Izvori Al Jazeere tvrde da je turska policija počela potragu za Khashoggijem.

Nema prostora za razgovore

"Ne možemo doći do Jamala danas i zabrinuti smo gdje bi mogao biti. Bilo bi nepravedno da je zadržan zbog svog novinarskog i komentatorskog rada“, rekao je Eli Lopez, urednik inostranog izdanja Posta.

Khashoggi, koji je nekada radio kao savjetnik saudijske kraljevske porodice, pobjegao je iz Saudijske Arabije u septembru prošle godine, kada je Kraljevina počela žestok udar na intelektualce i novinare.

On je u martu u razgovoru za Al Jazeeru rekao da u Saudijskoj Arabiji više nema prostora za razgovore, te da se građani zatvaraju i privode na razgovore zbog ispitivanja vladine politike.

„Dok mi sada pričamo, saudijski intelektualci i novinari su u zatvoru. Sada se više niko ne usuđuje govoriti i kritikovati reforme“, rekao je tada Khashoggi, koji je dodao da bi bin Salmanu bilo bolje kada bi ostavio prostora za debatu i dozvolio intelektualcima, piscima i medijima da govore.

Izvor: Al Jazeera