fbpx

Šarović: Zbog Vlade Republike Srpske gubimo milijarde evra

2fondovi

Zbog neusvajanja strategije ruralnog razvoja BiH gubi milione maraka iz predpristupnih fondova Evropske unije, poručio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Mirko Šarović.

BiH je jedina zemlja jugoistočne Evrope koja ne koristi sredstva iz predpristupnih fondova Evropske unije za poljoprivredu, rečeno je danas na Jahorini, na ministarskoj konferenciji o ruralnom razvoju zemalja jugoistočne Evrope.

– Ukoliko do kraja godine usvojimo Strategiju ruralnog razvoja na nivou BiH, uhvatićemo posljednji voz za ulazak u program koji za period od 2018. do 2020. garantuje milijardu evra bespovratnih sredstava za pomoć poljoprivredmnicima. Ako to ne uradimo, dovodimo u pitanje veliko broj radnih mjesta u poljoprivredi BiH – upozorio je Šarović.

On je podsjetio da je 18 odsto radne snage u BiH zaposleno u okviru poljoprivrednog sektora koji u ukupnom BDP-u učetvuje sa 7 odsto. Šarović je dodao da sa skromnim sredstvima koja se odvajaju iz budžeta poljoprivreda u BiH ne može opstati.

Kao primjer navodi susjednu Hrvatska koja svojim poljoprivrednicima godišnje isplaćuje 450 miliona evra podsticaja dok su im 2,5 milijarde evra na raspolaganju za razne projekte. Za svaku investiciju hrvatski poljoprivrednik od svoje vlade dobije 70 odsto od ukupno uloženih sredstava. Ministar Šarović je istakao da Hrvatska za svojih 100 hiljada poljoprivrednika, koliko približno ima i BiH, godišnje obezbijedi tri milijarde evra bespovratnih sredstava:

– Možete li da zamislite kako to utiče na naš poljoprivredni sektor. Pregaziće nas jer su konkurentniji od nas. Šta će tek biti kada Srbija uđe u Evropku uniju? Mislim da će BiH biti u beznadežnom položaju i zbog toga je već dato zvono za uzbunu. Treba da se konačno urazumimo.

Ministar je izrazio nadu da će već naredne sedmice dobiti neophodne saglasnosti i mišljenja kako bi u parlamentarnu proceduru uputio strategiju ruralnog razvija BiH.

– Treba li reći da saglasnost na taj dokument nije dala Vlada Republike Srpske iako je ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske učestvovalo u izradi koja je u suštinu dokument koji objedinjava dvije entitetske strategije i ne predviđa, kao što neki sumnjaju, ministarstvo poljopoprivrede na nivou BiH ili neke nove agencije – zaključio je Šarović uz konstataciju da je neobjašnjivo zašto Vlada RS ne dozvoljava da BiH iz fondova Evropke unije povuče stotine miliona evra nepovratnih sredstava koja bi išla direktno u poljoprivrednu proizvodnju.

(BN televizija)