fbpx

Samit o Amazoniji sa malo konkretnih odluka

Brazil Amazon Summit foto AP

Foto: AP

Južnoameričke države u Amazoniji odlučile su osnovati “savez” protiv uništavanja šume, ali nisu postavile konkretne zadaće, na sastanku na vrhu u Belemu koji je brazilski predsjednik Lula ipak nazvao “prekretnicom”, prenosi agencija Hina pozivajući se na AFP.

Osnivanje “Amazonskog saveza za borbu s deforestacijom” dogovoreno je u zajedničkoj izjavi koju su potpisali Brazil, Bolivija, Kolumbija, Ekvador, Gvajana, Peru, Surinam i Venecuela. Zadaća saveza je “promovisati regionalnu saradnju u borbi s uništavanjem šuma kako Amazonija ne bi došla do tačke s koje nema povratka”.

Dokument od 113 strana

Ako bi se ta tačka dostigla, Amazonija bi ispuštala više ugljika nego što bi ga upijala, što bi povećalo zagrijavanje planete.

No, suprotno očekivanju organizacija za zaštitu okoliša, ova zajednička izjava objavljena nakon prvog dana dvodnevnog samita ne sadrži nikakav zajednički cilj kako bi se izašlo na kraj s uništavanjem šume, što je Brazil obećao učiniti do 2030.

Ovaj debeli dokument sa 113 tačaka daje opširne smjernice saradnje osam država članica Organizacije ugovora o saradnji u Amazoniji (ACTO) radi promovisanja održivog razvoja na tom velikome prostoru koji je dom za oko 10 posto svjetske bioraznolikosti.

“Ovo je prvi korak, ali nema konkretne odluke, to je tek popis obećanja”, komentarisao je Marcio Astrini, čelnik Klimatskog opservatorija, brazilske nevladine organizacije.

“Dok se svakodnevno ruše temperaturni rekordi, nije moguće da čelnici država u Amazoniji nisu kadri jasno navesti u izjavi da se deforestacija mora svesti na nulu.”

Najtopliji mjesec

Sastanak na vrhu je počeo istog dana kada je evropska služba Copernicus potvrdila da je juli bio do sada najtopliji mjesec na Zemlji.

“Nikad do sada nije postojala tako hitna potreba za nastavkom i za proširenjem naše saradnje”, rekao je brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva u govoru na otvorenju sastanka, poručivši da će ostvariti “novi amazonski san”.

Ranije tokom dana je najavio da će samit biti “prekretnica” u borbi s klimatskim promjenama.

Sastanak na vrhu u Belemu je glavna proba za UN-ovu klimatsku konferenciju COP30 koja će se 2025. održati u tom lučkom gradu s 1,3 miliona stanovnika, na sjeveru Brazila.

Samit se nastavlja u srijedu učešćem država nečlanica ACTO-a poput Francuske, Njemačke i Norveške koje su glavni finansijeri Fonda za Amazoniju. Indonezija i Republika Kongo, gdje su veliki prostori pod tropskom šumom, također su pozvani.

Izvor: Agencije