fbpx

SAD upozorile Rusiju da ne pokušava pristupiti tajnoj američkoj tehnologiji u Zaporožju

zaporožje foto EPA

Foto: EPA

Američko ministarstvo energije u pismu ruskoj državnoj korporaciji Rosatom upozorilo je rusku stranu na posljedice uplitanja u tajne nuklearne tehnologije koje se nalaze u trenutno okupiranoj nuklearnoj elektrani Zaporožje. 

U pismu od 17.marta, u koje je američki TV kanal imao uvid, Andrea Ferkile, voditeljica američkog Ureda za politiku neproliferacije Ministarstva energije SAD-a, rekla je generalnom direktoru Rosatoma da Nuklearna elektrana Zaporožje "sadrži nuklearno tehničke podatke Amerike porijekla, koji su pod kontrolom izvoza vlade Sjedinjenih Država."

Ferkile je poručila da je ruskim pojedincima zabranjen pristup takvim podacima i tehnologijama bez posebnog odobrenja američkog ministra energije, u suprotnom će se to smatrati kršenjem zakona SAD-a.

Američko ministarstvo energije potvrdilo je za CNN da je pismo Rosatomu autentično, ali je odbilo komentarisati njegov sadržaj. Pritom nije poznato je li ruska strana na to odgovorila.

Nuklearna elektrana Zaporožje je okupirana od ruskih trupa od sredine 2022.; konstantno rusko granatiranje, za koje je Moskva okrivila Ukrajinu, opetovano je isključivalo elektranu iz ukrajinske električne mreže. Fizički, elektranu opslužuje ukrajinsko osoblje pod okupacijom i njome upravlja Rosatom.

Umiješanost SAD-a u rad nuklearne elektrane Zaporožje prije sveobuhvatne invazije na Rusiju bila je poznata ranije: u junu 2021. Odjel za nuklearnu energiju američkog Ministarstva energije izvijestio je da je pomogao u uvođenju novih postupaka održavanja u reaktoru ZNPP-a.

U aprilu je američki State Department po prvi put dodao kompanije povezane s državnom korporacijom Rosatom na popis sankcija.

Agencije