fbpx

Rusija tvrdi da je odbila prodor dublje u Kursku oblast, Ukrajina saopćila da ne želi okupirati ovo područje

Rusija tvrdi da je odbila prodor dublje u Kursku oblast, Ukrajina saopćila da ne želi okupirati ovo područje

Foto: AP/Arhiv

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da je zaustavilo pokušaj Ukrajine da se probije dublje u regiju Kursk i da je uzvratilo kijevskim snagama u regiji Sumy. U međuvremenu se oglasilo ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova, navodeći da ta zemlja nema interes da okupira teritoriju u Kursku, te da će njen veliki prekogranični upad zakomplikovati rusku vojnu logistiku i njenu sposobnost da pošalje više jedinica u borbu na istoku Ukrajine.

“Napadi vojne avijacije i bespilotnih letelica i artiljerijska vatra spriječili su pokušaje mobilnih grupa neprijatelja da se probiju oklopnim vozilima duboko u rusku teritoriju u oblastima naseljenih mesta Obsi Kolodez, Snagost, Kaučuk i Aleksejevski“, navela je ruska odbrana, kako prenosi novinska agencija Interfax.
Rusija također tvrdi da je spriječila ukrajinski napad u blizini Martinovke u regiji Kursk, uništavajući dva oklopna vozila i automobile u kojima je bilo 15 pripadnika službenika.

Ukrajinska vojska nije komentarisala te izvještaje, a Guardian nije mogao odmah provjeriti ove tvrdnje.

Ukrajinske snage pokrenule su prekogranični napad na Kursk gdje tvrde da su preuzele kontrolu nad 1.000 kvadratnih kilometara zemlje.

“Za razliku od Rusije, Ukrajini nije potrebna tuđa imovina. Ukrajina nije zainteresovana da zauzme teritoriju Kurske oblasti, ali želimo da zaštitimo živote naših ljudi”, rekao je portparol ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Heorhii Tykhyi novinarima u Kijevu.

U međuvremenu je Rusija saopštila da su njene snage pojačale svoje napade na istoku Ukrajine.

Ukrajinski generalštab saopštio je danas da su ruske trupe u prethodna 24 sata izvele 52 napada na područje Pokrovska, grada u ukrajinskoj oblasti Donjeck koji se nalazi blizu linije fronta. To je otprilike duplo više od broja dnevnih napada tamo prije nedelju dana, prenio je AP.

Ciljevi ukrajinskog napada na rusko tlo, koji je počeo 6. augusta, su strogo čuvana vojna tajna.

N1