fbpx

Revizija izvršena u 10 firmi: Utvrđene nepravilnosti u privatizaciji tri preduzeća

2revizija

Iako je Vlada Federacije BiH (FBiH) na početku prošle godine donijela odluku po kojoj Agencija za reviziju privatizacije FBiH mora revidirati postupak privatizacije za 14 privrednih društava i četiri banke, ova Agencija je revidirala privatizaciju u 10 kompanija, ali i u sve četiri banke.

Revizija privatizacije je izvršena u slijedećim privrednim društvima: Šipad komerc d.d. Sarajevo; Automehanika d.d. Sarajevo; Granit d.d. Jablanica; TP Poljopromet d.d. Zenica; Borac export-import d.d Travnik; Finvest Drvar d.d. Drvar; D.I. JANJ TGS d.d. Donji Vakuf; Bazna Hemija d.d. Vitkovići Goražde; Željezara Ilijaš d.d.; HUTP Kladušnica d.d. Velika Kladuša, te bankama: Privredna banka Sarajevo d.d. Sarajevo; Investiciono – komercijalna banka d.d. Zenica; Hrvatska – poštanska banka d.d. Mostar; Tuzlanska banka d.d. Tuzla.

"U postupku revizije utvrđeno je, a to smo naveli u Informaciji o izvršenim revizijama privatizacije i banaka za 2017. godinu koja je dostavljena Vladi Federacije Bosne i Hercegovine na znanje, da su u tri privredna društva uočene nepravilnosti", rekao je zaRadiosarajevo.ba Vedad Duraković, direktor Agencije za reviziju privatizacije u Federaciji BiH.

Kako nam je rekao, u skladu sa uočenim nepravilnostima, Agencija je uložila žalbe i taj proces još nije okončan jer Vlada FBiH kao drugostepeni organ u ovom postupku treba da donese svoje rješenje. Također, kako propisi nalažu, Agencija je bez odlaganja upoznala i nadležna Tužilaštva i Pravobranilaštva.

"Za četiri privredna društva revizori nisu bili u mogućnosti da okončaju rad na reviziji tj. nisu mogli sastaviti Izvještaj o provedenoj reviziji privatizacije iz razloga što nisu uspjeli doći do dokumentacije koja je neophodna za sastavljenje istog. S tim u vezi, donesen je Zaključak o privremenoj obustavi dok se ne obezbjedi potrebna dokumentacija te smo po ovom pitanju obavijestili sve relevantne institucije, a posebno nadležna Tužilaštva", dodao je Duraković.

Direktor Agencije za reviziju privatizacije u FBiH, u razgovoru za Radiosarajevo.ba ističe da je rad na reviziji privatizacije multidisciplinaran posao i zahtijeva mnogo pažnje i poznavanje propisa što zakonskih što podzakonskih.

"Proces revizije privatizacije s aspekta evropskih integracija je veoma važan i bitan, što se pokazalo i kod Upitnika Evropske komisije upučenog Bosni i Hercegovini. Transparentnost procesa provedene privatizacije, najbolje se može sagledati kroz revidirani proces, što u konačnici traži i zahtjeva i Evropska komisija. Agencija za reviziju privatizacije  je u potpunosti posvećena da izvrši sveobuhvatnu reviziju privatizacije na profesionalan i odgovoran način, na načelima dosljedne primjene Zakona, uputa i odluka Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, transparentnosti u radu i otvorenosti za sve institucije i stručnu javnost“, kazao je Duraković.

Plan rada Agencije za 2018. godinu kojeg je usvojila Vlada FBiH početkom godine je koncipiran na bazi trenutnih kapaciteta i planom je predviđeno šest privrednih društava i pet banaka, a sve će zavisiti najprije od ljudskih kapaciteta i dinamike dostavljanja dokumentacije.

(radiosarajevo)