fbpx

RASTE POTRAŽNJA STANOVA Najskuplji prometovani stan u Srpskoj 340.000 KM

3potraznja

Prema podacima Registra cijena nepokretnosti RS, riječ je o stanu površine 135 kvadratnih metara, sa tri garažna mjesta i podrumom.

– S druge strane, cijena najskupljeg prometovanog stana u Srpskoj po metru kvadratnom je iznosila 2.789 KM, a riječ je o nekretnini površina 86 kvadratnih metara. Najskuplji stan koji je prošle godine prodat u Srpskoj koštao je 631.000 KM, i takođe se nalazi u Banjaluci – podaci su iz Registra cijena nepokretnosti RS.

U agencijama za prodaju nekretnina kažu da je situacija sa nekretninama povoljnija u većim gradovima, dok u manjim opštinama uglavnom stagnira. Tako u najvećem gradu Srpske konstantno raste tražnja za stanovima,  samim tim i prodaja, kao i cijena.

– Za samo godinu dana stanovi su u Banjaluci poskupili za oko 200 maraka po kvadratu i sada se u novogradnji mogu naći od 2.300 pa i do 3.000 po kvadratu, u zavisnosti od lokacije i opremljenosti zgrade – objašnjavaju u agencijama za prodaju nekretnina.

Analiza Republičkog zavoda za statistiku pokazuje da je broj prodatih završenih novih stanova u RS u drugom tromjesečju ove godine za dva odsto manji u odnosu na isti period lane.

– Korisna površina prodatih novih stanova u drugom tromjesečju 2018, u poređenju sa drugim tromjesečjem 2017, veća je za 8,2 odsto. Prosječna cijena prodatih novih stanova u ovom periodu viša je za 12,7 odsto – pokazuje analiza ovog zavoda.

Takođe, broj predviđenih stanova za gradnju u drugom tromjesečju 2018, u odnosu na isti period lane, veći je za 31 odsto, dok je broj izdatih građevinskih dozvola za gradnju porastao za 14,5 odsto.

Poslovni promet pola miliona KM

Najskuplja kuća koja je ove godine prometovana u Srpskoj košta 1,1 milion KM, a riječ je o nekretnini površine 203 metra kvadrata i zemljištem uz objekat površine 309 kvadrata. Najskuplji prometovani poslovni prostor u Srpskoj koštao je pola miliona KM.

Najviše para za nepokretnosti ove godine potrošeno je u Banjaluci, Trebinju, Bijeljini i Istočnom Novom Sarajevu, saopšteno je iz RUGIP-a. Od ukupnog broja prometovanih stanova, kao vlasnici u katastarske evidencije RUGIPP-a u 57 odsto slučajeva upisani muškarci, a u 43 odsto slučajeva žene.

U pomenutom registru u prvoj polovini ove godine na teritoriji cijele Srpske ukupno je registrovano 3.346  kupoprodajnih ugovora, koji su bili predmet upisa prava vlasništva. Prema ugovorima, ukupno je prometovano 6.168 nepokretnosti u ukupnoj vrijednosti od skoro 151,5 miliona KM.

(Srpskainfo)