fbpx

Raste interes za energetsku tranziciju Republike Srpske

IMG 4893 2 1024x683

Predstavljanjem dokumenta ,,Analiza Okvirne energetske strategije Bosne i Hercegovine”, Centar za životnu sredinu je upoznao stručnu javnost i relevantne institucije sa svojim kritičkim stavovima prema Strategiji.

Prisutni su jasno iskazali interes za dijalog o energetskoj tranziciji, ali i zabrinutost za realističnost Okvirne energetske strategije, koja se očekuje da će ubrzo biti usvojena. Analiza autora Damira Miljevića, ekonomiste, i Mirze Kušljugića, elektroinženjera, nastala je kao kritički odgovor na aktivnosti koje su pratile izradu Okvirne energetske strategije RS/BiH 2017. godine.

IMG 4943 2 1024x683

Kroz kampanju ,,Stop prljavoj energiji, jer budućnost je obnovljiva’’ Centar za životnu sredinu inicirao je mnoge aktivnosti u oblasti energije, te je u prošloj godini bio glavna spona između civilnog sektora i predstavnika vlasti u vezi sa Strategijom. Na taj način, Centar za životnu sredinu je obezbijedio da nacrt Okvirne energetske strategije RS, FBiH i BiH bude dostupan javnosti za slanje komentara i mišljenja. Upravo iz tog razloga, organizovan je ovaj događaj sa ciljem predstavljanja cijelog procesa, ali i nastavka razvoja aktivnosti u vezi sa dokumentom.

,,Smijemo se usuditi reći da trenutna Strategija predstavlja samo spisak želja vlada kojim pravcem se želi ići, a ne zapravo napori i stvarni ciljevi koji su potrebni da bi se došlo do suštinske promjene paradigme. Ovakva Strategija ne dozvoljava da napravimo preokret u razmišljanju, te stoga nedostaje opredjeljenje za energetsku tranziciju”, navodi Duška Kudra, koordinatorica programa Energija i klimatske promjene.

IMG 4946 2 1024x683

Priča o Strategiji nije još uvijek u potpunosti završena. Usvajanje samog dokumenta čeka zeleno svjetlo entiteta Republike Srpske da bi onda stupila na dnevni red Vijeća ministara BIH, koji odlučuju o konačnoj odluci usvajanja dokumenta.

,,Biće usvojena ova Strategija, to nije sporno, ali ozbiljno trebamo da vidimo hoćemo li praviti akcioni plan koji je realan i u skladu sa Energetskom zajednicom i sa međunarodnim obavezama. Odluke koje ćemo donijeti u naredne dvije – tri godine će imati uticaja na mene, moju djecu, a nažalost i na moje unuke’’, izjavio je Damir Miljević, ekonomista.

Energetika se više ne može posmatrati kao segment privrede u kojoj glavnu ulogu igraju vlade, već se mora kreirati uz proces demokratizacije uključivanjem šire i stručne javnosti, medija i civilnog sektora u donošenje odluka.

CZZS