fbpx

Radnici u istočnoj Njemačkoj rade više, a zarađuju manje od sunarodnjaka na zapadu

radnici njemacka 620x330

Radnici u saveznim državama u bivšoj komunističkoj istočnoj Njemačkoj rade više sati i zarađuju manje od svojih sunarodnjaka na zapadu zemlje.

U državama bivše istočne Njemačke radnici u prosjeku rade 67 sati više nego oni na zapadu, sudeći po podacima na saveznom i državnom nivou koje je prikupila ljevičarska parlamentarna grupacija.

Istovremeno, prosječna godišnja plaća u deset zapadnih država iznosi nešto više od 35.000 eura – gotovo 5.000 eura više od prosječne plaće na istoku.

“Savezna vlada očigledno ima poseban tretman prema tržištu rada na istoku. To nije prihvatljivo – izjavila je Sabine Zimmermann, ekspertica za socijalnu zaštitu ekstremno ljevičarske stranke Die Linke.

Zapadna Njemačka i bivša komunistička Istočna Njemačka zvanično su se ujedinile 1990., godinu dana nakon pada Berlinskog zida. Ekonomske razlike postoje i decenijama nakon ujedinjenja, i pored takozvanog poreza solidarnosti nametnutog svakom njemačkom poreskom obvezniku kako bi se pomogao razvoj ekonomije i infrastrukture na istoku”, prenosi dpa.

(FENA)