fbpx

Radnici Siemensa zbog najavljenih otpuštanja blokirali ulice Berlina

5simens

Njemački radnici izašli su na ulice u sklopu masovnih protesta protiv velikih rezova u ključnom industrijskom sektoru.

Dok su radnici Siemensa izazvali saobraćajni haos u Berlinu nakon što su formirali automobilski konvoj protestujući zbog planova firme da smanji broj zaposlenih širom svijeta za oko 6.900 ljudi, oko 8.000 radnika demonstriralo je protiv planiranih otpuštanja u čeličani TisenKrup

Saobraćajna policija u Berlinu saopštila je da se formirala kolona od oko 100 vozila, a organizatori kažu da ih je bilo oko 200. Na vozilima su bile zastave i slogani sindikata, a čuo se konsantan zvuk sirena.

Organizatori protesta očekuju da će oko 2.500 radnika Siemensa protestovati zbog otpuštanja tokom godišnjeg sastanka u Berlinu na kojem će učestvovati rukovodstvo kompanije i predstavnici sindikata, javlja DPA.

U isto vrijeme, vođe sindikata TisenKrupa pozvali su svoje članove da protestuju danas zbog najavljenih otpuštanja 2.000 od 27.000 zaposlenih u njihovim čeličanama, kao rezultat planiranog spajanja sa indijskim rivalom Tatom.

Sindikat IG Metall očekuje da se oko 8.000 radnika čeličane pridruži protestima na lokacijama TisenKrupa u zapadnoj Njemačkoj, dok je kompanija organizovala konferenciju za novinare na kojoj je iznijela najnoviji finansijski izvještaj u svom sjedištu u Essenu.

Polovina planiranih otpuštanja u Siemensu predviđena je na teritoriji Njemačke, u okviru plana restrukturiranja odjeljenja za struju i gas, koja su pogođena oštrim padom profita.

 (Srna)